Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak a la gov

Tekst i foto gov 16-12-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
:)? złśredni3-6 min.?

Składniki:


1 pierś z kurczaka,
1 zombek czosnku,
50 ml oleju,
lampka balsamu wileńskiego (ew. dobrego koniaku lub brandy),
przyprawy (rozmaryn, czomber, pieprz, sól, curry, cukier trzcinowy)

Jak przyrządzić:

Marynata: ugnieść ząbek czosnku, drobno posiekać i rozetrzeć na desce żeby uzyskał konsystencję papki. Następnie dodoć szczyptę rozmarynu, dwie szczypty cząbru, szczyptę pieprzu, 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego (może być zwykły, a odważni mogą dodać domowego soku np. z malin), rozmieszać dokładnie w lampce balsamu wileńskiego. Wszystkie składniki zmieszać i dodać mięsko kurczaka.

Pierś z kurczaka pokroić na paski i włozyć do miseczki i wymieszać z sosem. Odstawić w chłodna miejsce na min. 2h ale możn atrzymać nawet 2-3 dni.

Podgrzać tłuszcz na patelni (dobre nwyniki daje smarzenie na zwykłym smalcu - chodzi o jak największą temperaturę tłuszczu).

Paski kurczaka ułożyć na na rozgrzanym tłuszczu i ściąć (tzn. trzymać ok 3 - 6 min. żeby mięsko się ścięło a nie stwardniało). Wwaga! posolić na chwilkę przed zdjęciem z patelni.
Można podawać z ziemniakami z piekarnika (ziemniaki podgotować, posypać przyprawami, np. sól pieprz i koperek i zapiec w piekarniku) lub jak kto woli z frytkami lub grulami.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Można zrobić sos curry ze śmietanką i koperkiem i plać potrawę na talerzu - urozmaica wygląd i podkreśla smak.

Czas przygotowania:


dłuższe jest przygotowanie niż gotowanie ale za to można sobie przygotować wcześniej.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.01.2006 he...

ZĄBEK!!! ZĄBEK!!!!!!!!!!!!!!!