Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak a la po chińsku

Tekst i foto Kasia_89 07-07-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-5-prosty30 min.wysoka

Składniki:

1 duża pierś kurczaka, sos sojowy (lub sojowo-grzybowy), orzeszki ziemne (ilość według uznania), mrożona mieszanka chińska, 3 woreczki ryżu, 1,5 drobiowej lub warzywnej kostki bulionowej.

Jak przyrządzić:

Pierś kurczaka pokroić w paski. Włożyć do miseczki, zalać około 50 ml sosu sojowego i dokładnie obtoczyć w nim każdy kawałek. Marynować około 10 minut. Smażyć do momentu, kiedy kurczak będzie już dobry do zjedzenia. Wtedy dodać orzeszki i jeszcze chwilę smażyć. Ryż gotować w wodzie z dodatkiem bulionu, a warzywa w wodzie lub na parze.

Potrzebne przybory:

pałeczki (jednak można pozostać przy widelcu:)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.09.2008 irek

a co z mieszanką chińską ?