Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak a' la Wiola

Tekst i foto Wiola 12-03-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?10 złprosty20 min.?

Składniki:

- pierś z kurczaka,
- sól,
- pieprz,
- ser zółty,
- pomidor,
- bułka tarta,
- jajko,
- oliwa z oliwek lub margaryna (jak kto woli).

Jak przyrządzić:

Pierś z kurczaka umyć, następnie rozbić jak kotlet schabowy (najlepiej rozbijac w woreczku foliowym), jajko roztrzepać dodać do niego sół, pieprz i włożyć do tego pierś z kurczaka, potem dodać do bułki tartej, wyjąć i opiec na patelni ze wszystkich stron na koniec położyc na kotlecie pomidora pokrojonego w plasterki i przykryć to serem zółtym , przykryć patelnie pokrywką i smażyć chwilę na małym ogniu aż ser nam sie roztopi od razu podawać np. z frytkami z dodatkiem papryki czerwonej i startego zółtego sera lub z ziemniakami - smacznego!

Uwagi:

Nalepsza surówka to np. pomidory z cebulką lub sałatka z zielonych pomidorów lub w/g uznania.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.09.2003 M-Foczka

Fajny i prosty przepis.Wypróbuję.

Zgłoś 19.01.2004 mycha

Ja bym jeszcze przed połozeniem serka przecisnęła przez praskę odrobinę czosnku.

Zgłoś 15.01.2005 Smakoszka

Niezbyt wyszukany przepis.....

Zgłoś 15.01.2005 degustatorka

brawo wiola bardzo to ciekawy przepis i spostrzezenie ze ser roztapia sie pod wplywem ciepla :) a ten pomidor to jest zimny czy cieply ?....:) taki kotlet to nie danie

Zgłoś 05.06.2005 Wiola

Przepis ekstra! Na moim obiedzie zrobil furrore! A moja rodzinka jest bardzo wybredna! Brawa!

Zgłoś 07.07.2005 Viola

Bardzo fajny i prostu sposób na obiad.

Rada: do jajka dodaj jeszcze zioła prowansalskie, ostrą paprykę i granulowany czosnek, kotlet będzie bardziej aromatyczny.