Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak a la wołowina

Tekst i foto pinokio 29-10-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje? złprosty20 min.?

Składniki:

- 2 piersi z kurczaka,
- sos sojowy,
- garść rodzynek,
- kilka posiekanych orzechów włoskich (5-6).

Jak przyrządzić:

1. Kurczaka pokroić w kostkę (raczej drobną).

2. Włożyć do szklanej miski i zalać dużą ilością sosu sojowego i wymieszać. Warto sprawdzić, czy sos jest słony - wtedy nie trzeba dosalać.

3. Zostawić na minimum 2 godziny w lodówce. Ja zawyczaj przygotowuję pkt 1. i 2. dzień wczesniej.

4. "Przegryzionego" z sosem kurczaka wrzucamy do rądla na rozgrzany olej i mieszamy (od czasu do czasu) aż zmieni kolor z "surowego " na "ugotowany". W międzyczasie do małego garnuszka wrzucamy rodzynki i zalewamy wodą (tak żeby były przykryte) i doprowadzamy do wrzenia (przyspieszona metoda moczenia rodzynek), po czym dodajemy rodzynki do kurczaka i dusimy, podlewając woda pozostałą po "moczeniu" rodzynek.
Pod koniec dodajemy posiekane orzechy (ze skórką !) i jeszcz chwilę dusimy.

Jak podawać?

Z ryżem na sypko.

Uwagi:

Proszę się nie zrazić koncowym efektem kolorystycznym. Orzechy często daja zabarwienie brązowo-fioletowe stąd utarłą się nazwa jw. :))
Można zrezygnować z orzechów - wtedy kurczak będzie bardziej na słodko niż pikantnie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.02.2003 Krisma

Pinokio, a skad ty masz tyle czasu na gotowanie ,???

Facio, ja to robię wszystko nie w dwa dni , tylko w 20 min.

Co by twoje moczenie wyeliminować - wystarczy kuraka zagotowaać w t... Pokaż więcej

Pinokio, a skad ty masz tyle czasu na gotowanie ,???

Facio, ja to robię wszystko nie w dwa dni , tylko w 20 min.

Co by twoje moczenie wyeliminować - wystarczy kuraka zagotowaać w tym sosie (bejcy) przez trzy min. i masz to samo !!

Później , to tak jak i u ciebie - spróbuj , szkoda czasu na bzdety i tak nikt sie nie doszuka różnicy ,

siema- smacznego , nie zapomnij o zielonym

Zgłoś 10.06.2004 Miska

Do Krisma -

ale sie czepiasz. Lepiej jest zostawic kurczaka w marynacie, niz 'przegotowywac' go nawet 3 minuty. Po calym dniu kurczak nabiera duzo wiekszego aromatu (az do srod... Pokaż więcej

Do Krisma -

ale sie czepiasz. Lepiej jest zostawic kurczaka w marynacie, niz 'przegotowywac' go nawet 3 minuty. Po calym dniu kurczak nabiera duzo wiekszego aromatu (az do srodka dochodzi) i przede wszystkim witamin niz ten Twoj 'gotowany' - chociaz na dobra sprawe, to to raczej byl smazony w oleju.... W koncu gdyby nie bylo roznicy, to ludzie by robili tak jak napisales. A jednak jest.

Pozdrawiam

Zgłoś 25.11.2005 Anuszka

A fuj gotowac w marynacie pozdrawiam oinokio nie daj sie zbajerowac Anuszka

Zgłoś 20.03.2008 mareksta11a

"De gustibus non est disputandum". Wg. mnie - jeżeli ma to byc a'la wołowina - powinno sie zastąpić orzechy włoskie suszoną sliwką (uprzednio namoczoną)

Zgłoś 12.08.2010 ania

Przepis fajny, ale piszemy RONDEL! Troche wstyd podawać swoje przepisy z błędami ortograficznymi