Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak cordon bleu

13.01.2013

Kotlet cordon bleu, inaczej zwany „szwajcarskim”, przygotowany jest z cielęciny lub kurczaka. W wersji oryginalnej ser gruyere zawija się w szynkę parmeńską, ale dobrze uwędzona polska szynka i kilka plasterków długo dojrzewającego sera załatwi sprawę, a do tego panierka, jak w kotletach schabowych. Ekskluzywny smak gwarantowany.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złśredni30 min.wysoka

Składniki:

4 pojedyncze piersi kurczaka,
10 dag sera długo dojrzewającego,
1 jajko,
2 łyżki mąki,
6 łyżek bułki tartej,
1/3 szklanki oleju,
2 łyżki masła,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Piersi kurczaka myjemy i nacinamy w połowie grubości tak, by stworzyć z mięsa mocno otwarte koperty.

Oprószamy solą i pieprzem.

Plasterki sera posypujemy tymiankiem, zawijamy szczelnie w plasterki szynki, wkładamy do mięsa i dobrze zawijamy.

Tak przygotowane kotlety panierujemy, najpierw w mące, potem w roztrzepanym z łyżką wody jajkiem, a na końcu w bułce tartej.

Ten ostatni etap wykonujemy bardzo dokładnie, by panierka ściśle przylegała do mięsa.

Odstawiamy je na co najmniej ½ godziny, by panierka przywarła.

Na patelni rozgrzewamy olej i masło, i smażymy kotlety ze wszystkich stron, w sumie około 12-15 minut.

Jak podawać?

Podajemy gorące w towarzystwie ziemniaków, ryżu lub pieczywa oraz sałat.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.10.2008 Jacek

Myślę ze to jest pychotka!!!!