Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak curry

Tekst i foto Blend 16-01-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-515 złśredni30 min.średnia

Składniki:

Porcja dla 4 osób:
4 torebki ryżu,
0,5 kg kurczaka (rzecz gustu, jakie mięso z kurczaka),
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
kilka pieczarek,
pietruszka,
duża ilość curry,
sól, pieprz

Jak przyrządzić:

W jednym naczyniu gotujemy ryż. W drugim (najlepiej duża patelnia) przesmażamy na oleju kawałki kurczaka pokrojone w paseczki. Gdy kurczak się usmaży, dodajemy bardzo drobno posiekane cebulki (prawie tak drobne jak ryż) i czosnek. Dodajemy pokrojone pieczarki. Gdy ryż będzie miękki, dodajemy go na patelnię, wrzucamy posiekaną pietruszkę, doprawiamy curry i solą, pieprzem według uznania i podajemy.

Potrzebne przybory:

nóż, patelnia, garnek, deska do krojenia

Uwagi:

Jeżeli ktoś lubi pikantne dania, można doprawić jeszcze czymś ostrym!!!
Smacznego!!!

Czas przygotowania:

Dla wprawionych
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.03.2006 Irek-KAI

Fruwaczek rewelacja !!!

(zrobilem z dwoma rodzajami ryżu - super)