Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak duszony z czerwonym winem i pieczarkami

Tekst i foto Beta 19-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty40 min.?

Składniki:

- kurczak ( mogą być udka, skrzydełka)
- 15 dag wędzonego boczku
- 1-2 łyżki oleju
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 duże ząbki czosnku
- pół łyżeczki tymianku
- łyżka sosu sojowego
- 8 małych cebulek (może być zwykła cebula)
- 20 dag pieczarek
- ½ szklanki wody
- pieprz, sól

Jak przyrządzić:

Na patelni rozgrzać pół łyżki oleju, dodać pokrojony w kostkę boczek, smażyć kilka minut aż tłuszcz się wytopi, przełożyć łyżką cedzakową do garnka. Na patelnię włożyć porcje kurczaka i smażyć z obu stron do zrumienienia (jeśli potrzeba, dodać trochę oleju). Przełożyć porcje do garnka, dodać wino i pół szklanki wody, koncentrat pomidorowy, sos sojowy oraz przyprawy. Zagotować, postawić na płytkę i dusić na małym ogniu 30 minut. Cebulki i czosnek obrać, czosnek posiekać, pieczarki umyć i przekroić na ćwiartki. Na patelni podgrzać pozostały tłuszcz, krótko obsmażyć cebulki wraz z czosnkiem, przełożyć do garnka. Na patelni usmażyć pieczarki, dodać do mięsa. Potrawę zamieszać i dusić 10 minut.

Jak podawać?

Podawać z ryżem. Znajomi podają również z ziemniakami.

Uwagi:

Jeśli ktoś lubi dużo sosu radzę zrobić go z 2 porcji.

Potrawę można po wystudzeniu zamrażać.
Czas przechowywania 2 miesiące
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.07.2005 zoska

jak nie 8 malych cebulek to ile zwyklych??nie czaje........

Zgłoś 21.06.2006 Lola

przepis-rewelacja!!!podany we Francji-smakowal wszystkim !(rzeczywiscie podobny w smaku do coq-au-vin)

Zgłoś 06.03.2011 niedzielny kuchcik

Zośka w kuchni liczy się wyczucie ,a nie waga ,menzurka i pipeta.

Co to za różnica czy dasz 8 małych ,wielkości monety 2zł czy 4 wi eksze,lub 2 duże ,cebule. Ważne są proporcje i własny s... Pokaż więcej

Zośka w kuchni liczy się wyczucie ,a nie waga ,menzurka i pipeta.

Co to za różnica czy dasz 8 małych ,wielkości monety 2zł czy 4 wi eksze,lub 2 duże ,cebule. Ważne są proporcje i własny smak.jak lubisz bardziej ostre danie dodaj trochę peperoncino ,jak nie to nie.

Ja nigdy nie traktuję przepisu dosłownie ,tylko jako ideę ,według której robię SWOJE danie .