Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak na ostro

Tekst i foto czarodziej 23-05-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-prosty30 min.-

Składniki:

300g filetów z piersi kurczaka, 6-10 cebulek typu dymka, 1 ząbek czosnku, 1 marchewka, 1 cukinia, 1 duża czerwona słodka papryka, 1 ostra papryczka chilli, 2 cm korzenia imbiru (naprawdę najlepiej świeży, niezapomniany aromat i smak), 1 jajko, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki miodu, 2 łyżki octu ryżowego, 4 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony czarny), ostra papryka, olej (najlepiej z oliwek, ale nie musi być z pierwszego tłoczenia, ponieważ i tak pod wpływem w tym przypadku wysokiej temperatury straci część walorów smakowych).

Jak przyrządzić:

Najlepiej zacząć od marynaty i kurczaka, by wchłonął smak i przesiąkł zapachem.

Marynata:

2 cm korzenia imbiru (utrzeć na tarce), 1 łyżka octu ryżowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 jajko (rozbełtać), 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 ząbek czosnku(rozgnieciony na prasce), 1 papryczka chili (drobno pokroić). Wszystko razem wymieszać i dodać pokrojoną najlepiej w paski pierś, która natychmiast wyraźnie ściemnieje. Odstawić na 15-30 min.
Teraz czas na sos, warzywa zostawiam na koniec, by zaraz po pokrojeniu poszły na patelnię (ale to kwestia upodobania).

Sos:
Miód wymieszać z sosem sojowym, octem ryżowym (proporcje jw.), szczyptą ostrej czerwonej papryki i tyle samo soli. Mówi się "do smaku", lecz tak naprawdę próbując, sos może wydawać się zbyt egzotyczny czy też mało rozpoznawalny, wiec przynajmniej na początku trzymajmy się ilości dodawanych składników. Kolej na warzywa czyli prosta i dość szybka czynność. Marchewkę, cukinię i słodką paprykę kroimy w cienkie paski, cebulę dymkę w nieco większe. Jeśli posiadamy woka (głęboka patelnia zwana często chińską) lub po prostu wysoką patelnię, rozgrzewamy ją dodając 3-4 łyżki oleju do bardzo wysokiej temp. Wrzucamy warzywa, teraz podstawa to intensywne mieszanie, ponieważ przypalić łatwo. Po ok. 3 minutkach warzywa będą na wpół miękkie, wtedy je odstawiamy. Na tej samej patelni również często mieszając podsmażamy pokrojoną marynowaną pierś, dodając podobną ilość oliwy. Po 3-4 min., kiedy się wyraźnie zarumieni, dodajemy do kurczaka warzywa i zalewamy wcześniej sporządzonym sosem. Całość dusimy ok. 3 min.,ale już na mniejszym ogniu.

Jak podawać?

Podawać można z ryżem czy makaronem sojowym, ja dodaję organiczny makaron "Udon" jest niezwykły.

Uwagi:

Od kilku lat mieszkam w Irlandii i pracuję w restauracji wegetariańskiej, przepis ten nie jest wyjątkowy, nie jest również wegetariański, za to kurczak naprawdę smaczny.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.05.2010 konczita

bardzo apetyczny przepis, fajnie wytlumaczone przygotowanie. dzieki :)

Zgłoś 26.05.2010 czarodziej

Dzięki i Smacznego :)))