Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak na ostro w marynacie z tequili i limonki

04.09.2013

Propozycja tylko dla dorosłych. Kurczak to jedno z najczęściej przyrządzanych mięs w Polsce. Jeżeli znudziły się wam proste, sprawdzone przepisy, to polecam przyrządzić kurczaka na ostro w marynacie z tequili i limonki. Uwaga! Ze względu na sporą dawkę alkoholu danie nie nadaje się do podawania dzieciom.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
325 złprosty120 min.średnia

Składniki:

pierś z kurczaka, ¼ szklanki tequili, sok z 2 limonek, łyżeczka oliwy z oliwek, ¼ łyżeczka kuminu, ½ łyżeczka sproszkowanego chili, 1 świeża, ostra papryczka – posiekana w drobną kostkę, 2 ząbki czosnku.

Jak przyrządzić?

Wszystkie składniki poza piersią z kurczaka umieszczamy w misce i miksujemy na gładką masę. Następnie do marynaty wkładamy kurczaka, zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i przysmażamy pierś – około 4-5 minut na każdą stronę. Gdy nabierze koloru, delikatnie przekrawamy pierś na mniejsze kawałki. Zmniejszamy ogień, dodajemy marynatę i smażymy przez około 10 minut. Usmażoną pierś przekładamy na talerz.

Jak podawać?

Najlepiej smakuje ze świeżą sałatą, pomidorami i ogórkiem. Pierś można również podawać z pieczonymi ziemniakami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.06.2013 Marta

Nadziewam paprykę ale nigdy nie dodawałam koziego sera,ciekawa jestem smaku,ser kozi w Lidlu widziałam więc może się skuszę na ten przepis.

Zgłoś 04.07.2013 gość

O,Mamo ,jak mi się chce papryki pieczonej z kozim serem.