Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak na piwie

Tekst i foto Madzia 27-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?10 złprosty120 min.?

Składniki:

1,5 kg kurczaka,
1 opakowanie przyprawy do kurczaka,
1 puszka piwa,
sól, słodka papryka sypka, majeranek

Jak przyrządzić:

Po oczyszczeniu kurczaka posolić go, do środka włożyć majeranku - w zależności jak kto lubi. Ja kładę około 2 łyżek stołowych. Przyprawy (tj. przyprawa do kurczaka, papryka i odrobina soli) połączyć razem, dodając odrobinę wody. Kurczaka natrzeć tak przyrządzonymi przyprawami. Z puszki odlać 1/3 piwa i nasadzić na nią kurczaka. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do piekarnika i pieczemy około 120 min, najlepiej na termoobiegu. Pierwszą godzinę w temp. 250 st. C, a kolejną w niższej temp., około 170 st. C. Podczas pieczenia co jakieś 20 minut polewamy kurczaka wodą.

Potrzebne przybory:

piekarnik

Jak podawać?

Najlepsze są ziemniaczki lub frytki oraz surówka ze świeżych warzyw. Życzę smacznego!!!!!!!

Uwagi:

Po upieczeniu zdejmujemy kurczaka z puszki, cząstkujemy i do jedzenia.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.03.2007 monika

to jak z tym piwem nie rozumie prosze o kontakt

Zgłoś 28.03.2006 Makucha

Ten przepis podawał Pascal w swoim programie, ponoć smakuje nieźle

Zgłoś 01.04.2006 neo

z puszką wkładamy do piekarnika ? tzn puszka w środku kuraka i tam ma się piec ? :]

Zgłoś 18.04.2006 Madzia

Tak kurczaka wstawiamy razem z puszką piwa do piekarnika i parujące piwko powoduje niesamowity smaczek i miękkość mięska.

Zgłoś 04.05.2006 01lew

Żeczywiście to przepis chyba Paskala, ja po pobejrzeniu programu tak upiekłem i wyszedł kurak znakomicie i przy minimalnym wysiłku. Proste i smaczne.

Zgłoś 04.03.2007 marlena

srobowac mozna...a sam pomysl wydaje sie swietny

Zgłoś 24.03.2007 kuba

to nie przepis pascala ja takiego kurczaka tyle że na piwie butelkowym jadlem gdy mialem 15 lat a mam teraz 33

Zgłoś 02.06.2007 kowal

zajebisty jest kurczak na puszcze z browarkiem... polecam

Zgłoś 23.10.2007 kamkabebe

częśto robie tego kurczaka ( przepis znam z programu Pascala). wychodzi dobry, chrupiący z zewnątrz, soczysty w środku. wadą jest tylko fakt, że cholerstwo strasznie pryska podczas pieczenia i p... Pokaż więcej

częśto robie tego kurczaka ( przepis znam z programu Pascala). wychodzi dobry, chrupiący z zewnątrz, soczysty w środku. wadą jest tylko fakt, że cholerstwo strasznie pryska podczas pieczenia i piekarnik az ocieka pod koniec tłuszczem, a domyć to, to nie takie hop-siup. ale w końcu czego nie robi sie dla rozkoszy kulinarnych...:)

Zgłoś 03.11.2007 smak

bo szkoda piwa

Zgłoś 03.11.2007 czslaw

jo bych tego nie jod

Zgłoś 03.11.2007 zbychu

jo tyz ale piwo bych wypil

Zgłoś 03.11.2007 czeslaw

a chepie sie po tym?

Zgłoś 06.10.2008 ita

Przepis Pascala? Jezeli tak, polecam, bo jadłam kurczaka z przepisu Pascala i naprawdę super!

Polecam

Zgłoś 10.09.2010 barszczu

dobrze że pierogów i rosołu nie jedli 10 lat temu...

też nie mógłby pokazać? co kolega ;D