Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak nadziewany gruszkami

Tekst i foto malaG 11-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6? złprosty60 min.?

Składniki:

jeden kurczak,
puszka gruszek konserwowych,
1/4 masła,
łyżka octu,
vegeta, sól

Jak przyrządzić:

Dzień wcześniej zamoczyć kurczaka w wodzie z odrobiną octu i vegety i pozostawić na całą noc. Nazajutrz opłukać kurczaka, do środka włożyć gruszki wcześniej wyciągnięte z puszki. Kurczaka umieścić na brytfance wyłożonej folią do pieczenia, przyprawić do smaku, polać go sokiem z puszki, wylać na niego cały sok. Posmarować go masłem i przykryć folią. Włożyć do piekarnika w temp. 160 stopni i piec przez ok. 1 godziny. Tuż przed wyłączeniem odkryć folię z wierzchu i piec 15 minut.

Jak podawać?

Z zapiekanymi ziemniakami lub frytkami albo ryżem.

Uwagi:

Może to być również kaczka.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.