Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak pieczony z rozmarynem

10.07.2012

Zawsze udana, bardzo aromatyczna wersja kurczaka pieczonego z rozmarynem, czosnkiem i cytryną. To zestawienie smaków rodem z Francji daje gwarancję udanego obiadu. Koniecznie nadziewamy kurczaka dnia poprzedniego, by aromaty zdążyły przegryźć się przez mięso. Przygotowanie kurczaka do pieczenia pochłania zaledwie kwadrans, a następnego dnia prosto z lodówki wstawiamy kurczaka do piekarnika i pieczemy tyle godzin, ile waży kurczak. Najlepszy jest taki o wadze ok. 1,5 kg.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
630 złśredni105 min.średnia

Składniki:

1 kurczak o wadze ok. od 1,2 do 2 kg,
pęczek rozmarynu,
8 ząbków czosnku,
20 dag masła,
2 cytryny,
1 łyżeczka soli.

Igła z nitką.

Jak przyrządzić?

Poprzedniego dnia kurczaka myjemy, osuszamy i odstawiamy.

Do wysokiego naczynia wkładamy miękkie masło, pozostawiając 3 łyżki, solimy, dodajemy przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku.

Cytrynę myjemy, ścieramy z niej skórkę, którą wrzucamy do masła.

Cytrynę kroimy na pół i z jednej części wyciskamy sok, wlewamy go do masła, dodajemy ½ łyżeczki soli i listki z części rozmarynu.

Miksujemy wszystkie składniki na jednolitą masę.

Teraz musimy rozluźnić skórę na kurczaku i dostać się pod nią, by tam gdzie tylko się da wsunąć maślaną masę.

Smarujemy rozmarynowym masłem całego kurczaka z zewnątrz, zarówno pod skórą, jak i na niej.

Drugą cytrynę, dokładnie umytą, kroimy na ćwiartki, pozostałe ząbki czosnku kroimy na połówki i wraz z resztą masła i soli oraz rozmarynu wkładamy do środka kurczaka i zszywamy go, by farsz nie wypłynął w trakcie pieczenia.

Związujemy też nogi kurczaka oraz skrzydełka.

Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na co najmniej 8 godzin.

Następnego dnia piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy kurczaka tyle godzin, ile kilogramów waży kurczak. 1,3 kg pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut, a 1,5 kg przez 1 i pół godziny.

Jak podawać?

Podajemy z ziemniakami i sałatą lub pieczonymi warzywami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.01.2010 m.m.m

Sałatka od razu straci na kaloryczności, jeśli nie będziemy pakować tam śmietany i tyle majonezu. Powiem więcej - zyska na smaku. Można dać łyżeczkę majonezu i jogurt naturalny.

Zgłoś 29.01.2010 Misiek

O rany, sałatka serwowana na AWF-ie w stołówce. Moja specjalność!

Zgłoś 29.01.2010 Dziani

Ja dodaje jeszcze seler konserwowy i jest git i działa na libido ;)

Zgłoś 29.01.2010 Raz Putin

Tyle produktów to ja mam w lodówce po wypłacie, potem kończą się złote czasy aż do następnej wypłaty.

Zgłoś 29.01.2010 to ja

dodac ryz lub makaron i nie trzeba chleba. ja dodaje jescze cebulke.

Zgłoś 29.01.2010 GBX

A ja tam lubie majonez, salatka bez majonezu to nie salatka.

Zgłoś 29.01.2010 Lidka

W sumie łatwa potrawa dla mężczyzn. Podsunę mojemu, niech zrobi i się cieszy, a ja będę mieć kolację z głowy. Może na walentynki.:P

Zgłoś 29.01.2010 acha czyli rozumiem

ze np. szopską tez GBX jada z majonezem ?

Zgłoś 29.01.2010 Do Lidka

Oj! Zbyt ciężka ta sałatka jak na walentynki:) Majonez, śmietana równa się przejedzenia. A kukurydza wzdyma:)

Zgłoś 29.01.2010 GBX

Szopska to nie sałatka tylko surówka.

Zgłoś 29.01.2010 Raz Putin

Lidka,

na Walentynki to zrób chłopakowi coś innego, coś co lubi.

Zgłoś 29.01.2010 do GBX

A jak byś mie przinies sałatko grecko z majonyzem, to bych Ci jo cało upchał w nosie.To samo z sałatko szefa kiej ni wisz to sie nie łodzywej.

Zgłoś 29.01.2010 GBX

Dla mnie wszystko co z sałatą jest surówką, a co z majonezem sałatką. I tyle w temacie. Surówko są dla bab, a sałatki z majonezem dla chłopów.

Zgłoś 29.01.2010 do GBX

A jak u kitajca kupujes sajgonki z kapusto, to ta kapusta to surówko cy sałatko, a?

Zgłoś 29.01.2010 do GBX

Bo jak surówko, toś baba, bo ześ napewno zeżorł jakiego chinola w zyciu, o!

Zgłoś 01.02.2010 Obserwator,

Ja dodaję jeszcze kawałki kurczaka, paprykę, kolendrę, zielony groszek, jabłka pocięte w kosteczkę (bez skórki).

Zgłoś 01.02.2010 ewik

Strasznie kaloryczna

Zgłoś 01.02.2010 natka

Z tego co wy dodajecie, to wychodzi zwykła sałatka jarzynowa.

Zgłoś 31.01.2010 monola

ja dodaję jeszcze czerwoną fasolę, cebulkę i świeżą paprykę ;) cud miód i orzeszki jednym słowem ;D

Zgłoś 08.03.2010 Asia

czy na tej stonie ludzie w koncu sie naucza, ze ludzie chca widziec komentarze o danej salatce, a nie o innych jej wariacjach??? przeciez nic te komentarze nie pomagaja....

Zgłoś 15.04.2010 Berbetka

Fuuu ile tu majonezu:| faktycznie jestem za tym by dodać można do niego lepiej trochę jogurtu:\

na wiosnę jakoś jednak bardziej przekonują mnie "lżejsze" sałatki jak np ta:

... Pokaż więcej

Fuuu ile tu majonezu:| faktycznie jestem za tym by dodać można do niego lepiej trochę jogurtu:\

na wiosnę jakoś jednak bardziej przekonują mnie "lżejsze" sałatki jak np ta:

http://www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt.php?id_o=858

jest z makaronem, oliwkami, brokułami, ogórkiem i szynką, ale bez tego całego tłustego majonezu:| polecam - w przepisie jest ze śmietaną, ale ja z powodzeniem zastępuję to jogurtem z odrobiną majonezu dla smaku:)

Zgłoś 10.06.2010 aaaaaaa

Niestety ale zachwytu nie było :( Nie polecam

Zgłoś 24.08.2010 zan19

Sałatka bardzo dobra