Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak pieczony z rozmarynem

10.07.2012

Zawsze udana, bardzo aromatyczna wersja kurczaka pieczonego z rozmarynem, czosnkiem i cytryną. To zestawienie smaków rodem z Francji daje gwarancję udanego obiadu. Koniecznie nadziewamy kurczaka dnia poprzedniego, by aromaty zdążyły przegryźć się przez mięso. Przygotowanie kurczaka do pieczenia pochłania zaledwie kwadrans, a następnego dnia prosto z lodówki wstawiamy kurczaka do piekarnika i pieczemy tyle godzin, ile waży kurczak. Najlepszy jest taki o wadze ok. 1,5 kg.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
630 złśredni105 min.średnia

Składniki:

1 kurczak o wadze ok. od 1,2 do 2 kg,
pęczek rozmarynu,
8 ząbków czosnku,
20 dag masła,
2 cytryny,
1 łyżeczka soli.

Igła z nitką.

Jak przyrządzić?

Poprzedniego dnia kurczaka myjemy, osuszamy i odstawiamy.

Do wysokiego naczynia wkładamy miękkie masło, pozostawiając 3 łyżki, solimy, dodajemy przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku.

Cytrynę myjemy, ścieramy z niej skórkę, którą wrzucamy do masła.

Cytrynę kroimy na pół i z jednej części wyciskamy sok, wlewamy go do masła, dodajemy ½ łyżeczki soli i listki z części rozmarynu.

Miksujemy wszystkie składniki na jednolitą masę.

Teraz musimy rozluźnić skórę na kurczaku i dostać się pod nią, by tam gdzie tylko się da wsunąć maślaną masę.

Smarujemy rozmarynowym masłem całego kurczaka z zewnątrz, zarówno pod skórą, jak i na niej.

Drugą cytrynę, dokładnie umytą, kroimy na ćwiartki, pozostałe ząbki czosnku kroimy na połówki i wraz z resztą masła i soli oraz rozmarynu wkładamy do środka kurczaka i zszywamy go, by farsz nie wypłynął w trakcie pieczenia.

Związujemy też nogi kurczaka oraz skrzydełka.

Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na co najmniej 8 godzin.

Następnego dnia piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy kurczaka tyle godzin, ile kilogramów waży kurczak. 1,3 kg pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut, a 1,5 kg przez 1 i pół godziny.

Jak podawać?

Podajemy z ziemniakami i sałatą lub pieczonymi warzywami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.10.2007 rock'n roll doll

cos dziwne te ciasto...z tego co wiem tarta to ciasto francuskie tzn pochodzi z Francji i mozna je przyrządzać na rozne sposoby np na ostro z warzywami lub wasnie na slodko.ale wszystkie tarty j... Pokaż więcej

cos dziwne te ciasto...z tego co wiem tarta to ciasto francuskie tzn pochodzi z Francji i mozna je przyrządzać na rozne sposoby np na ostro z warzywami lub wasnie na slodko.ale wszystkie tarty jakie jadłam byly robione na bazie ciasta francuskiego czyli tego warstwowego dla niewtajemniczonych...no ale nie bede udawac znawcy;) ta tez moze byc smaczna

Zgłoś 05.10.2007 Grzegorz_20_cel_zycia_pozytywne_impulsy_w _głowiek_cały_czas!!!

co to i dlaczego ? "serek mascarpone"

A nie lepiej budyn +zmielony biały ser ?

PS:zelatyny nielubie,bo kosci niebede jadł !!!,niech cos szefowie kuchni wykąbinuja, no i z... Pokaż więcej

co to i dlaczego ? "serek mascarpone"

A nie lepiej budyn +zmielony biały ser ?

PS:zelatyny nielubie,bo kosci niebede jadł !!!,niech cos szefowie kuchni wykąbinuja, no i zeby nieprzytyc za bardzo !!!

bo i tak przytyłem 20 kilo (z 68 kg do 90 kg),wiecej juz niemoge !!!

hmm ?

ps:ale i tak po jedzonku przydałbym sie sex ,a ja niemam z kim bo taki juz jestem(zimny_drań) :P

Zgłoś 04.10.2007 jaśmina

Ja truskawki sama mroziłam więc będę robić to ciacho hihi

Zgłoś 07.10.2007 re:rock'n roll doll

Wyjasnienie,

Ten przepis jest manifestacja mojej mysli ktora podrozowała przez czaso-przeszczen i stwozyła sie w postacji materji-dotykowej.

...

Tak orginal(czyli pierwszy j... Pokaż więcej

Wyjasnienie,

Ten przepis jest manifestacja mojej mysli ktora podrozowała przez czaso-przeszczen i stwozyła sie w postacji materji-dotykowej.

...

Tak orginal(czyli pierwszy jest inny, [jaki poznałem])

...

Zgłoś 28.09.2007

Zapowiada się świetnie.

Zgłoś 01.10.2007 anka

trochę nie sezon na truskawki...

Zgłoś 01.10.2007 kejti

wlasnie... nie ma to jak przepis z owocami sezonowymi nie w sezonie, kiedy kilo truskawek kosztuje 7 zl..... brawo za pomyslowosc

Zgłoś 02.10.2007 DIDI

PAZDZIERNIK SEZONEM NA TRUSKAWKI :-)) A MORZE TO SEZON NA GRUSZKI? CHY??/

Zgłoś 02.10.2007 Ja

No toście dali popis inteligencji

truskawki to były kilka miesiecy temu

Zgłoś 02.10.2007 michu

Zawsze można użyć truskawek mrożonych...co sie tak pieklicie? Fakt że przepis jest po sezonie, no cóż...można zrobić za rok ;).

Zgłoś 28.10.2007 julka

zboczeniec i michu chyba to nie do was strona ? ale za to ciasto pyszota!! mimo sezonu ja mam ze swoich zbiorów truskawki mrożone i nie stanowi to dla mnie problemu

Zgłoś 29.10.2007 Pseudonimka

Bardzo dobry przepis. Ciasto smaczne. Ja uzywam do tego masła Kerrygold i wychodzi pyszna tarta:)))

Zgłoś 04.11.2007 EMIL

Ale widze ze zboczeniec i michu rowniez nie maja za dobrze poukładana w swoich móżdżkach.Czy to zawsze musza sie znależć w każdym społeczeństwie jakieś świry i wykolejeńce?

Zgłoś 16.11.2007 elizabeta

OCZYWIŚCIE ŻE TO SEZON NA GRUSZKI.OBRODZIŁY W TYM ROKU.ZERWAŁAM JA TYDZIEŃ TEMU.SĄ PRZEPYSZNE.ZAPRASZAM NA TARTĘ Z GRUSZKAMI

Zgłoś 28.11.2007 kuchcik

ble

Zgłoś 15.02.2008 WERONIKA

HII ! hii !

feeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee... Pokaż więcej

HII ! hii !

feeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!

Zgłoś 04.01.2008 radek

niezly deser!!!!

Zgłoś 07.01.2008 kelsi

ciasto jest w lodowce czeka na mnie ciekawe v czy bedzie takie dobre jak wyglada

Zgłoś 20.01.2008 cyga

do rock;n roll doll,

Tylko u Kaczyńskiego białe to białe a czarne to czarne, a w życiu bywa różnie . Tartę robiła też moja babcia i mama i nigdy nie jadły jej we Francji nawet tam nie by... Pokaż więcej

do rock;n roll doll,

Tylko u Kaczyńskiego białe to białe a czarne to czarne, a w życiu bywa różnie . Tartę robiła też moja babcia i mama i nigdy nie jadły jej we Francji nawet tam nie były.

Można ją robić z drożdżowego, kruchego i francuskiego ciasta. Nadzienia są też bardzo różne. Także sposób wykańczania może być różny . Można ją zakryć paskami ciasta lub całym plackiem lub wogóle nie zakrywać. Denerwują mnie dyskusje na takie tematy. Jadłam pomidorową w wielu domach i żadna nie smakowała tak samo. Tylko pomidory się zgadzały reszta to była tradycja, gust, przyzwyczajenie.

Zgłoś 05.03.2008 mirabelka

Ja robie tarte troche inaczej:

200 g mąki

80 g cukru

125 g Kasi

1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

250 g waniliowego serka homogenizowanego

250 ... Pokaż więcej

Ja robie tarte troche inaczej:

200 g mąki

80 g cukru

125 g Kasi

1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

250 g waniliowego serka homogenizowanego

250 g truskawek

Kasię rozpuść w rondelku, przelej do miski, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko wymieszaj mikserem. Następnie wyjmij masę na posypany mąką stół i szybko zagnieć. Rozwałkuj na okrągły placek. Formę do tarty posmaruj Kasią i obsyp mąką. Placek włóż do foremki do tarty i powyklejaj ciastem brzegi. Nadmiar ciasta możesz zdjąć nożem. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz około 15 min. w 180 st.C. Wystudź. Na ciasto wyłóż serek waniliowy. Truskawki pokrój w plasterki i ułóż na serku.

Prosto i smacznie :)

Zgłoś 03.04.2008 konwalijka

ochyyyyyyyyyda!!!!!!!!!!!! namokniete serkami i truskawakmi wstretne ciasto, nigdy czegos okrrrrropnego nie jadlam!!!!

Zgłoś 26.04.2008 bncvxxvcbn

Zwariowala baba mascarpone to sam tluszcz chyba z 80 % i do tego jeszcze cukier i marmelada a na gore pewnie bita smietana. Wystarczy troche czegos, budyniu, pianki etc zeby sie ciasto nie rozmo... Pokaż więcej

Zwariowala baba mascarpone to sam tluszcz chyba z 80 % i do tego jeszcze cukier i marmelada a na gore pewnie bita smietana. Wystarczy troche czegos, budyniu, pianki etc zeby sie ciasto nie rozmoczylo po co tak sie tuczyc ?

Zgłoś 24.06.2008 ANIA

Ja robię takie ciasto z truskawkami na kruchym cieście ale ubijam 2 śnieżki w 2 szklankach mleka dodaję 2 galaretki tężejące- rozpuszczone w 1 szklance gotowanej wody wykładam na upieczone ciast... Pokaż więcej

Ja robię takie ciasto z truskawkami na kruchym cieście ale ubijam 2 śnieżki w 2 szklankach mleka dodaję 2 galaretki tężejące- rozpuszczone w 1 szklance gotowanej wody wykładam na upieczone ciasto na to układam owoce i zalewam 2 galaretkami o innym smaku wstawiam do lodówki po 1 godzinie zajadamy z mężulkiem i popijamy kawusią polecam rewelacyjne smacznego . POZDRAWIAM zawsze się udaje,.

Zgłoś 29.06.2008 TEST IQ

Sprawdź jakie masz IQ

www.iq-test.pl/?d=7342

Zgłoś 11.06.2009

boskie!!!

cudowne ciasto które przynajmniej raz w tygodniu muszę zrobić ( w ilości sztuk dwie) bo inaczej dzieci i mąż chodzą naburmuszeni ze nie ma ich ulubionej tarty. Wypróbowaliśmy w... Pokaż więcej

boskie!!!

cudowne ciasto które przynajmniej raz w tygodniu muszę zrobić ( w ilości sztuk dwie) bo inaczej dzieci i mąż chodzą naburmuszeni ze nie ma ich ulubionej tarty. Wypróbowaliśmy wersję z brzoskwiniami - jest rownie pyszna. Dodam że nie muszę sama nic kupować, znajduję niby przez przypadek potrzebne produkty z lodówce :))

polecam!

Zgłoś 26.06.2010 zuzka

dzisiaj upiekłam to ciasto, pomysł na przygotowanie truskawek jest świetny, napewno będę go wykorzystywała do tarty, tylko zmniejszę ilośc cukru, bo rzeczywiście jest słodkie, natomiast spód do ... Pokaż więcej

dzisiaj upiekłam to ciasto, pomysł na przygotowanie truskawek jest świetny, napewno będę go wykorzystywała do tarty, tylko zmniejszę ilośc cukru, bo rzeczywiście jest słodkie, natomiast spód do ciasta (który przygotowałam ściśle według podanego przepisu) jest tak twardy, że można nim rozbic głowę :( następnym razem spód zrobię według własnego przepisu, pomijając spód, ciasto fajne!

Zgłoś 23.10.2012 Hulcia

Październik jak najbardziej sezonem na truskawki (odmiana Albion owocuje do pierwszych przymrozków i ma bardzo smaczne owoce - polecam) a przepis super i wszystko się świetnie udało.

Zgłoś 13.08.2013 Obzarciuch

oj oj dajcie tego troche :)

zobacz też mój omlet biszkoptowy z truskawkami

http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/omlet-biszkoptowy-z-truskawkami-i-bita.html

zapraszam