Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

kurczak po kanadyjsku

Tekst i foto ulla 16-01-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

Cały kurczak, sól, pieprz, papryka ostra w proszku, odrobina przeciśniętego czosnku, odrobina majeranku, jajko całe, troszkę mleka, troszkę wody mineralnej gazowanej, mąka kukurydziana, bułka tarta, margaryna do smażenia

Jak przyrządzić:

Kurczaka podzielić na małe porcje, posypać solą, pieprzem, papryką, czosnkiem, majerankiem. Odstawić co najmniej na trzy godziny. W miseczce rozbełtać jajko z wodą mineralną i z mlekiem. Na talerzyk wsypać mąkę kukurydzianą i na osobny bułkę tartą, dodać do nich po odrobinie soli, pieprzu, paprykii kostki czosnkowej Knorra. Na patelni rozgrzać dobrze margarynę. Części kurczaka obtaczać w jajku, mące i bułce, i obsmażać do złotego koloru.
w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance układać obsmażonego kurczaka, dodać margarynę i tę z patelni, wstawić do pieca nagrzanego do 250 stopni i piec do miękości (trzeba uważać, żeby się nie przypalił, więc naczynie przykryć pokrywą, a brytfannę folią aluminiową).

Jak podawać?

Podawać z ryżem lub frytkami i sałatką z warzyw wg uznania.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.01.2006 lalapupu

a skadze to po kanadyjsku???