Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak po krakowsku

Tekst i foto kwilk 24-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
212 złprosty25 min.średnia

Składniki:

2 filety pojedyncze z piersi kurczaka,
1,5 łyżki oliwy z oliwek,
3 dojrzałe pomidory bez skórki,
1 czerwona papryka,
2 łyżki kukurydzy (Bonduelle),
1 szczypta curry,
1,5 łyżki mieszanych ziół (oregano, bazylia, papryka słodka), 1 ząbek czosnku
200 g ryżu,
2 oliwki (czarne).
Opcjonalnie: zioła prowansalskie, koperek posiekany.

Jak przyrządzić:

1,5 łyżki oliwy podgrzać na patelni i pokrojony w kostkę filet z piersi kurczaka udusić i posypać ziołami. Włożyć do dolnego koszyka parowaru, popieprzyć, posolić, posypać szcyptą papryki ostrej i gotować 15 min.
Pomidory pokroić w ćwiartki, a paprykę w drobne paseczki, posypać wcześniej przygotowanymi ziołami (szczypta bądź do smaku), dodać 2 łyżki stołowe kukurydzy. Wszystko ułożyć w średnim koszyku i gotować dalsze 15 min.
Do ostatniego koszyka wsypać ryż do specjalnego naczynia do gotowania na parze.
Podać na ciepłym talerzu, lekko polewając jogurtem 0% rozmieszanym z odrobiną curry. Na koniec dodać 2 czarne oliwki.
Można posypać ziołami prowansalskimi lub posiekanym koperkiem.

Potrzebne przybory:

deska, ostry nóż, łyżka

Jak podawać?

Nqa ciepło.

Czas przygotowania:

Zależy od piersi kurczaka (różne są sprzedawane).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.