Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak po królewsku

Tekst i foto Monika 25-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-425 złśredni60 min.?

Składniki:

1 kurczak,
5 dag masła,
szampan lub białe wytrawne wino,
30 dag pomarańczy,
5 dag rodzynków,
sól,
pieprz,
sok z cytryny

Jak przyrządzić:

Oczyszczonego kurczaka należy umyć, związać nogi, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na ok. godziny. Następnie należy kurczaka obrumienić i piec około 60 min, skrapiając szampanem lub winem, potem wytworzonym sosem. Miękkiego już kurczaka pokroić na porcje, usuwając częściowo kości, włożyć z powrotem do naczynia. Pomarańcze należy umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, usuwając pestki, włożyć do kurczaka razem z opłukanymi rodzynkami i przyprawami, chwilę poddusić, póżniej doprawić.

Potrzebne przybory:

piekarnik, ostry nóż, żaroodporne naczynie, naczynia

Jak podawać?

W zależności od gustów i okazji.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.