Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak po singapursku

Tekst i foto Abdullah-el-Hallubda-el-Hasim. 21-05-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6-wymagający-wysoka

Składniki:

Piersi drobiowe - 400 g, cebula - 1 szt., ananas - 1 puszka, mandarynki - 1 puszka (cząstki), jajko - 1 szt., mąka kukurydziana - 5 łyżeczek, wino białe wytrawne - 4 łyżeczki, przyprawy do smaku, cytryna - 1 szt.

Jak przyrządzić:

Ciasto: białko jajka, mąkę i wino wymieszać. Mięso pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w krążki. Cebulę usmażyć w woku i przełożyć do miseczki. Mięso obtoczyć w cieście. Smażyć na gorącym oleju, po kilka kawałków, aby się nie posklejały. Układać na papierowym ręczniku, aby obeschło. Sok z ananasa wlać do woka. Sok z mandarynek też. Obydwa soki zagotować. Sok z cytryny zmieszać z 1 łyżeczką mąki kukurydzianej. Dosłodzić do smaku. Do soku z cytryny dodać 2 łyżeczki soku z woka. Zagęszczony sok wlać do woka. Wrzucić do woka ananasy i wymieszać z sokiem. Wrzucić cebulę i mięso, wszystko wymieszać, nadal podgrzewać. Dodać cząstki mandarynek i delikatnie wymieszać. Całość można posypać wiórkami kokosowymi, które należy przez 2-3 sekundy podsmażyć na woku bez tłuszczu.

Potrzebne przybory:

wok lub głęboka patelnia, deska do krojenia, osry nóż, otwiercze do butelek i puszek, papierowe ręczniki, miska na ciasto, miska na usmażoną cebulę

Jak podawać?

Można podawać z ryżem, kopytkami lub kluskami śląskimi. Do tego dodatki według uznania.

Czas przygotowania:

Nie spoglądam na zegarek, kiedy gotuję lub smażę.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.02.2014 Wraith

Robiłem już dwa razy.Jest wyborny.Gościom bardzo smakował.