Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak pod ryżową kołderką

Tekst i foto Robert 28-04-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?30 złprosty90 min.średnia

Składniki:

1 kurczak, 1 świeża czerwona papryka, 1 cebula, 3 torebki ryżu błyskawicznego, 1 mały koncentrat pomidorowy, 400 g bulionu, olej, sól, bazylia, pieprz i papryka

Jak przyrządzić:

Kurczaka podzielić i posypać solą, pieprzem i bazylią. Obsmażyć na oleju. Następnie na tym samym tłuszczu smażymy cebulę, dodajemy paprykę i dusimy bez przykrycia. Do tego wrzucamy suchy ryż, solimy i pieprzymy i na małym ogniu smażymy około
15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i po 5 minutach ryż przełożyć do brytfanny, ułożyć na tym kurczaka. Wlać bulion i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut (pod przykryciem). Potem odkrywamy i pozostawiamy na około 15 minut, żeby odparowała woda.

Uwagi:

Dla osób, które nie lubią papryki: ryż możemy zrobić z warzywami - pietruszka, marchew, seler – tarkowane na grubej tarce, por pokroić w talarki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.05.2007 zaba

a to ma byc swieza bazylia???