Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak Saag - indyjskich smaków c.d.

Tekst i foto Anise 26-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złśredni80 min.nie tak duzo :)

Składniki:

225 g swiezego szpinaku (umyc)
2,5 cm swiezego imbiru
2 zabki czosnku przecisnietego przez praske
1 zielona papryczka chilli drobno poszatkowana
200 ml wody
3 lyzki oleju badz oliwy
2 listki laurowe
1/4 lyzeczki ziaren czarnego pieprzu
1 cebula
4 pomidory obrane ze skorki i pokrojone w male kawalki
2 lyzeczki curry
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka przyprawy chilli w proszku
3 lyzki kopiaste jogurtu naturalnego
8 kawalkow udek kurczaka bez skorki (jezeli beda to cale udka, to 4 wystarcza)

Jak przyrządzić:

1. Gotuj szpinak 5 minut bez dodatku wody w garnku z dobrze przylegajaca pokrywka. Nastepnie zmiksuj go z imbirem, czosnkiem i poszatkowanym chilli z dodatkiem 1/4 szklanki wody.

2. Podgrzej olej w dosyc duzym garnku, dodaj liscie laurowe i pieprz, smaz okolo 2 minuty. Dodaj cebule i smaz nastepne 6-8 minut.

3. Dodaj pomidory i smaz mieszajac nastepne 5 minut. Dodaj curry, sol i chilli w proszuku. Wymieszaj wszystko dobrze i smaz nadal okolo 2 minuty.

4. Dodaj puree ze szpinaku i pozostala wode i gotuj na wolnym, malym ogniu okolo 5 minut.

5. Dodaj jogurt, jedna lyzke za kazdym razem dobrze mieszajac, gotuj tak nastpene 5 minut.

6. Dodaj kawalki kurczaka. Przykryj garnek pokrywka i dus potrawe okolo 30 minut, albo do momentu kiedy zostanie odpowiednia ilosc szpinakowego sosu (nie moze byc za rzadki), a kurczak bedzie gotowy.

Potrzebne przybory:

Garnek w miare duzy, ale nie za wysoki (rondel), jakis sprzet do rozdrabniania (ja uzylam zwyklego miksera do koktajlu, 'blender').

Jak podawać?

Danie to najlepsze jest z cieplym chlebkiem 'naan' (podam na niego kiedys przepis jak ktos bedzie chcial), ryz tez bedzie oczywiscie dobry. Kawalki miesa nalezy serwowac z sosem i dekoracyjnie polanym jogurtem naturalnym, oproszyc lekko przyprawa chilli.

Uwagi:

Potrawa ta pochodzi z polnocnej czesci Indii, z Punjabu. 'Saag' znaczy po prostu zielen :). Sami sie przekonacie ze bedzie zielono, oj bedzie :).
Jeszcze jedna uwaga; prosze uwazac na wszystkie ostre przyprawy czyli curry, chilli, pieprz i dodawac je w ilosciach i zaleznosci od wlasnych upodoban.

Czas przygotowania:

Nalezy co jakis czas delikatnie mieszac potrawe, poniewaz szpinak moze za bardzo przyklejac sie do spodu garnka.
Najbardziej pracochlonne jest przygotowanie szpinaku. Na szczescie nie trzeba odrywac od listkow lodyzek, poniewaz wszystko sie pozn
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.