Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak w czerwonym curry

Tekst i foto hoshi 14-05-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.średnio dużo

Składniki:

- piersi kurze,
- przecier pomidorowy,
- cebula,
- curry,
- imbir,
- cynamon,
- czosnek,
- oliwa z oliwek.

Jak przyrządzić:

1. piersi kurze umyć, pokroić na niewielkie kawałki, obficie posypać curry, odstawic.
2. przygotować sos: przecier pomidorowy, curry, zgnieciony czosnek, imbir, odrobinka cynamomonu, trochę wody, odstawić, niech się przegryza...
3. na patelni rozgrzać oliwę, pokrojoną w kostkę cebulke zeszklić, wrzucić kurczaka. smarzyć, aż nabierze pięknego koloru, lepiej niech się nie przypali...
4. wlać sos, dusić na wolnym ogniu, nie może się przypalić.

Smacznego!

Jak podawać?

Z ryżem, najlepiej ciemnym.

Uwagi:

Nie bede mówić niczego na temat proporcji, wszystko wg smaku, miłego eksperymentowania :-)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.09.2004 Ula

...a ja bym jednak poprosiła o proporcje ;-)

Zgłoś 06.09.2004 hoshi*

nic z tego, ja po prostu nigdy nie pamietam ile czego, nigdy nie gotuje "proporcjonalnie" zawsze "smakowo" :-)