Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak w sosie kokosowym

Tekst i foto rimka 06-04-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?25 złśredni30 min.średnia

Składniki:

Piersi kurczaka, puszka mleka kokosowego, puszka lub świeży ananas, przyprawa curry, sól, pieprz, masło do smażenia.

Jak przyrządzić:

Piersi kurczaka kroimy w dość dużą kostkę i podsmażamy na maśle, aż lekko się zarumienią. Smakoszom proponuję otoczyć mięso w mące, byle nie za dużo. Do zarumienionego kurczaka dodajemy kawałki ananasa i razem wszystko podsmażamy. Uwaga, słodki ananas szybko się karmelizuje i co za tym idzie, szybko się przypala. Podsmażone mięso z ananasem odstawiamy z ognia i możemy zalać sokiem z ananasa, aby kurczak nie był suchy i aby nie "wypił" całego sosu kokosowego. W osobnym garnku mieszamy mleko kokosowe z przyprawą curry, trzeba jej dodać dość dużo, sos ma być piekący, ale nie gorzki. Solimy, mielimy pieprz, można dodać gałki muszkatołowej czy goździków, ale ostrożnie, nie należy przesadzić. Sos podgrzewamy do zagotowania, potem zalewamy nim mięso i całość jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia.

Potrzebne przybory:

patelnia, garnek, deska do krojenia

Jak podawać?

Z ryżem lub kaszą pszenną niemieloną.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.04.2007 natala

Brzmiało zachęcająco, skusiłam się. :) Ale jednak nie spełniło moich oczekiwań. Sosik jest taki sobie, lepiej wygląda i brzmi niż smakuje. Jako początkująca kucharka głowiłam się nad pytaniami w... Pokaż więcej

Brzmiało zachęcająco, skusiłam się. :) Ale jednak nie spełniło moich oczekiwań. Sosik jest taki sobie, lepiej wygląda i brzmi niż smakuje. Jako początkująca kucharka głowiłam się nad pytaniami w stylu: ile tego mleczka? Czy dobra ilość przypraw? itp.

Sosek wyszedł za rzadki więc go zagęściłam... Podsumowując: można zjeść, ale nie zajdzie się ten przepis w moim mistrzowskim zeszycie genialnym przepisów :P

Zgłoś 30.09.2007 Monalisa

A mnie smakowało, zalezy ile czego sie doda, tylko trzeba dodać małą puszkę mleczka i najepiej nie całą, bo ryż aż tyle nie pochłania.

Zgłoś 14.10.2008 bidron

pyszne wysmienite- jak poprzedniczka nie potrafi gotowac to niech sie nie zabiera za to! dodalam troche startych orzechow wloskich PYCHA

Zgłoś 21.08.2011 eva

przepis juz tu troche wisi, wiem, ale ja gotujac to dodalam troche zeszkolnej cebulki, i oslodzilam sos cukrem. Nie zageszczalabym go, tylko poczekala troszke dluzej az woda odparuje. na koniec ... Pokaż więcej

przepis juz tu troche wisi, wiem, ale ja gotujac to dodalam troche zeszkolnej cebulki, i oslodzilam sos cukrem. Nie zageszczalabym go, tylko poczekala troszke dluzej az woda odparuje. na koniec dodalam posiekana natke pietruszki. bylo pyyyycha!

Zgłoś 19.02.2012 Ania

Ugotowałam;)ale zgadam się Natalą lepiej brzmi aniżeli smakuje.Jednakże o gustach się nie rozmawia;)Lubię wyraźne smaki,a tutaj pomimo dadania chilli było mdłe.