Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak w sosie marchewkowo czosnkowym

Tekst i foto kam 07-05-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.mało

Składniki:

- pierś z kurczaka,
- 1/2kg. marchewki,
- 3 ząbki czosnku (rzecz gustu),
- sól, pieprz,
- szczypta gałki muszkatałowej,
- łyżka papryki słodkiej(przyprawa),
- 1/2 łyżeczki cukru,
- łyżka miodu,
- kostka rosołowa,
- zioła ale nie polecam prowansalskich (raczej lekkie: odrobina tymianku, majeranku),
- masło.

Jak przyrządzić:

Pierś kroimy w kostkę gulaszową, smażymy na mocno rozgrzanym maśle do zarumienienia. Marchewkę przekrojoną parę razy, gotujemy z czosnkiem w bulionie do miękkości nawet przesadnej, najlepiej pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy miód, przyprawy według uznania. Zdejmujemy z gazu studzimy(nie odcedzamy więc z wodą nie można przesadzić), dodajemy gałkę muszkatołową i mixujemy na gładką masę o konsystencji gęstego sosu. Zaleway już usmażonego kurczaka (doprawionego lekko i delikatnie czym tam przyjdzie nam ochota doprawić), przykrywamy i dusimy na malutkim ogniu jeszcze ok. 7 minut.

Potrzebne przybory:

Rondelek, patelnia, mikser.

Jak podawać?

Potrawę lubie podawać na lściach sałaty jest wtedy kolorowo, najlepiej z ryżemposypanym odrobiną curry.

Uwagi:

Jest to interesujące danie na dni depresyjne, w takich dniach owo danie nabiera szczególnej finezji. Oczywiście można sobie odpuścić np. miód, ale mi on do marchewki niezwykle pasuje. Kurczak powinien być samotny bez dodatków typu cebulka papryczki itp. Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.03.2005 Motyla Noga

Mi bardzo smakuje, jednak nie robię tego często. Smak bardzo ciekawy. Polecam:)