Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak w sosie śmietanowo - grzybowym

Tekst i foto gjjk 16-02-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
ok.3ok.13 złprostyok. 60 min.-

Składniki:

1- 1,5 pierś kurczaka,
10-12 pieczarek,
średnia cebula,
1 opakowanie słodkiej śmietanki 12%,
sól, pieprz,
bazylia, oregano, cząber, może być także tymianek, przyprawa do kurczaka,
2- 2,5 łyżki mąki,
trochę tartego sera do posypania potrawy.

Jak przyrządzić:

Pokrojonego na kawałki kurczaka obsypać obficie ziołami i przyprawą do kurczaka i odstawić do lodówki na godzinę. Usmażyć w woku na oleju lub oliwie, do białych już kawałków kurczaka dorzucić posiekaną cebulę i pokrojone w plastry pieczarki, obsmażyć razem, dodając soli. Po usmażeniu zdjąć z gazu. W rondlu podgrzać śmietankę i wlać ją do kurczaka, gotować ok. 2-min. po czym rozprowadzić mąkę. Zagotować i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10-15 min. Doprawić solą i pieprzem do smaku, można dorzucić jeszcze trochę oregano.

Potrzebne przybory:

Wok.

Jak podawać?

Sos posypany serem podawać z makaronem i gotowanymi brokułami. Można też wymieszać sos z makaronem, posypać serem i zapiec w piekarniku. Smacznego!

Czas przygotowania:

Samo gotowanie trwa ok. 40 minut, do tego trzeba doliczyć czas przygotowania i godzinę na marynowanie kurczaka w ziołach.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.