Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak wdzięcznie upieczony

Tekst i foto skarb 27-05-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
410-12 złprosty130 min.wysoka

Składniki:

Kurczak, 0,5 kostki margaryny do pieczenia, śmietana 12% (można zastąpić jogurtem naturalnym), przyprawy do kurczaka (jakie kto chce: sól, pieprz, papryka, gotowa przyprawa do kurczaka).

Jak przyrządzić:

Umytego kurczaka obsypujemy wybranymi przyprawami.
Margarynę kroimy w mniejsze kawałki, wykładamy naczynie żaroodporne. Układamy na tym kurczaka grzbietem do góry i wkładamy do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika (naczynia nie przykrywamy). Po około godzinie przewracamy kurczaka "na plecy" i pieczemy dalsze pół godziny. Po tym czasie ponownie odwracamy na brzuch i dolewamy do roztopionej margaryny śmietanę (mieszamy, nie przejmując się, że może się ściąć). Jeszcze lepiej, jeśli ktoś ma w piekarniku rożen. Pieczemy ostatnie pół godziny i gotowe.

Potrzebne przybory:

naczynie żaroodporne, ew. rożen

Jak podawać?

My tego kurczaka jemy tylko z chlebem. Chleb maczamy w sosie z margaryny i śmietany - pycha!

Uwagi:

Takiego kurczaka jem od dwudziestu lat co tydzień, stał się naszą rodzinną tradycją i wbrew oczekiwaniom wcale się nie znudził - co tydzień z utęsknieniem na niego czekamy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.05.2007 rege

Osobiście jadłem......no pyyyyyyychhhhhhhooootka! Polecam!