Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak z cukinią

Tekst i foto Agnieszka 04-09-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?5-8 złprosty15-20 min.-

Składniki:

Pierś kurczaka, 4-5 pieczarek, 2 cebule, 1 mała cukinia (można zastąpić zielonym ogórkiem), pół szklanki ryżu, przyprawy: vegeta, pieprz, tymianek.

Jak przyrządzić:

Ugotować ryż na sypko. Pierś pokroić w drobną kostkę (1 x 1 cm), posypać vegetą i tymiankiem. Wymieszać, odstawić na 15 minut. W międzyczasie pokroić wszystkie składniki (pieczarki i cebulę w kostkę, cukinię w zapałkę. Podsmażyć na oleju kawałki kurczaka, po 5-8 minutach dodawać po kolei cebulę, pieczarki, cukinię i ugotowany ryż. Wymieszać i gotowe. Jeśli trzeba - doprawić na koniec podanymi wcześniej przyprawami.

Jak podawać?

Na wierzch można zetrzeć ser żółty, jeśli ktoś lubi.

Uwagi:

Próbowałam eksperymentować z innymi warzywami (marchewka w zapałkę, papryka, ogórek) - zawsze świetne. Koszt w zasadzie zależy od wielkości piersi drobiowej.

Czas przygotowania:

Kiedy gotuje sie ryż, wykonuję pozostałe czynności. Po 15 minutach mogę już jeść:)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.07.2010 Irina

bardzo dobre!!! :) szybko i smacznie!