Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak z papryką według KUNG-PO

Tekst i foto moongirl 28-08-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-3 porcje? złprosty45 min.średnio

Składniki:

- 20-25 dkg mięsa z piersi kurczaka,
- 1-2 roztarte ząbki czosnku (wedle uznania),
- 0,5 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 2-3 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 świeża słodka papryka (lub papryka konserwowa- ta jest nawet lepsza),
- 1 łyżka smalcu.

Sos:
- 6 łyżki wody,
- 2 łyżki octu,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka wódki wyborowej,
- 1,5 łyżki wiśniówki,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej.

Jak przyrządzić:

1. Mięso pokrajać w kostkę wielkości kostki cukru, posypać solą, mąką, dodać 1/2 łyżki oleju, roztarty czosnek (najlepiej zetrzeć go na tarce o małych oczkach), wymieszać i odstawić na 20 min.
2. Paprykę pokrajać w paseczki.
3. Skladniki sosu wymieszac i odstawić.
4. Olej mocno rozgrzać na patelni, włożyc mięso, mieszając smażyć przez 2 min na dużym ogniu, wybrać łyżką cedzakową.
5. Włożyć smalec, rozgrzać, dodać paprykę w proszku, wymieszać, włoży pokrojoną paprykę, wlać zamieszany sos, mieszając doprowadzić do wrzenia.
6. Przełożyć usmażone mięso kurczaka do papryki, mieszając dusić 1,5 min na średnim ogniu.

Jak podawać?

Podawać natychmiast z ryżem lub makaronem ryżowym (lub sojowym).

Uwagi:

Dla mnie ilość sosu do tej potrawy jest niewystarczająca, więc zwiększam jego ilość co najmniej dwukrotnie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.08.2003 margo

brzmi pysznie... przy najblizszej okazji na pewno spróbuje :P

Zgłoś 29.08.2003 mama

Moj syn przygotowuje to danie tylko znacznie prościej. Można wykorzystać: pierś z kurczaka namoczoną (1/2 godziny) w wytrawnym winie. Duszony w sosie własnym (bez tłuszczu) na małym ogniu do mię... Pokaż więcej

Moj syn przygotowuje to danie tylko znacznie prościej. Można wykorzystać: pierś z kurczaka namoczoną (1/2 godziny) w wytrawnym winie. Duszony w sosie własnym (bez tłuszczu) na małym ogniu do miękkości. Dodać sos chiński (tylko z Łowicza- bez kryptoreklamy). Podawać z ryżem i surówką z kapusty pekinskiej z marchewką i majonezem.

TO JEST PYSZNE!!!!!

Inne sosy i surówki się nie sprawdziły!!!!

Zgłoś 01.02.2004 do mama

fajnie, tylko ze przepis jest na prawdziwa potrawe z prawdziwych skladnikow, a nie jakis tam sztuczny sosik z torebki naladowany chemikaliami ...

Zgłoś 26.01.2007 gość

Rewelka!!!