Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kurczak z parmezanem i oregano

Tekst i foto marta 31-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty40 min.?

Składniki:

2 piersi z kurczaka, pół szklanki startego parmezanu, pół szklanki majonezu, 2 łyżki suszonego oregano

Jak przyrządzić:

Piersi z kurczaka układamy w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i polewamy sosem zrobionym z majonezu, parmezanu i oregano (można dodać bazylii lub innych lubianych ziółek). Następnie wszystko wkładamy do piekarnika i pieczemy około pół godziny (ok. 200 stopni C) bez przykrycia. Gdy góra się zrumieni wyjmujemy, kurczak powinien być soczysty. Gdy piekłam dłużej był suchawy.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Czas przygotowania:

przygotowanie ok. 5 min pieczenie ok. 30 min
danie szybkie i łatwe
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.04.2005 prisoner

trochę dziwnie mi wyszło bo z majonezu został sam tłuszcz a parmezan poprzyklejał się do kurczaka... ale być może to z powodu moich słabych umiejętności

ogólnie było tłusto ale nawet smac... Pokaż więcej

trochę dziwnie mi wyszło bo z majonezu został sam tłuszcz a parmezan poprzyklejał się do kurczaka... ale być może to z powodu moich słabych umiejętności

ogólnie było tłusto ale nawet smacznie