Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kurki (lub inne grzyby) w śmietanie

Tekst i foto Ewa Kubicka 19.09.2004

Należy je zrobić chociaż raz w sezonie. Jeśli nie udało się grzybobranie, na pewno kupimy je bez kłopotu na targu lub wracając z weekendu poza miastem.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
418 złśredni60 min.trochę

Składniki:

- 1 kg kurek, lub innych leśnych grzybów,
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła,
- ½ łyżki mąki,
- 1 op. śmietany (zawartość tłuszczu wg własnego uznania),
- sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

1) Kurki czyścimy z piasku i korzonków. Większe sztuki kroimy na mniejsze kawałki, tak by wszystkie były mniej więcej równe. Płuczemy wszystkie bardzo starannie i osączamy z wody.



2) Na patelni dusimy przez chwilę drobno pokrojoną cebulę w maśle. Gdy stanie się miękka i szklista, wrzucamy przygotowane kurki. Całość dusimy ok. 20 min. pod przykryciem, przewracając je na patelni co jakiś czas.




3) Gdy staną się miękkie, doprawiamy solą i pieprzem. Śmietanę mieszamy z mąką i wylewamy na patelnię. Jeśli lubicie nieco gęstszą konsystencję, możecie zwiększyć ilość mąki.

Jak podawać?

Jako dodatek do mięs wszelakich. Znakomite do kotletów ziemniaczanych lub ryżu. Komponują się na wiele sposobów, np. jako farsz do tarty. Solo – dla przepadających za nimi – tak jak ja. Wtedy nieco zielonej pietruszki na wierzch i kawałek chleba.

Uwagi:

Jeśli przygotowujemy grzyby z sitkiem pod kapeluszem, staramy się myć je jak najkrócej. Uważając, aby kapelusze nie nasiąkły wodą.


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.09.2004 emgie

nie ma nic lepszego niż kurki w śmietanie :D

Zgłoś 20.09.2004 Lasocka

Wiadomo, ze grzyby (akurat ja wole inne grzyby niz kurki) w smietanie sa pyszne. I nie jest to bynajmniej zasluga tego przepisu :))

Zgłoś 21.09.2004 Maya

Lasocka, straszną malkontentką jesteś... a to jest miejsce na przepisy właśnie. Pozdrawiam.

Zgłoś 21.09.2004 Nutilka

a ja kurki smażę 2-3 minuty na patelni wtedy są naprawde miekie,po dluższym duszeniu "twardnieja" i to juz nie jest to:)

Zgłoś 21.09.2004 Stefania

Grzybki w śmietanie z racuchami, blinami, naleśnikami - moje ulubione jedzonko. Teraz mrożę sparzone grzyby, żeby potem szybko można je przygotować. Z naleśnikami to szybki obiad.

Zgłoś 22.09.2004 ali

Nigdy nie kupujcie grzybków na rynku, targu czy przy drodze od dzieci mlodzieży czy ludzi starszych (nie ma znaczenia), bo nigdy nie wiesz co kupujesz , a pamiętać należy, że niektóre grzybki są... Pokaż więcej

Nigdy nie kupujcie grzybków na rynku, targu czy przy drodze od dzieci mlodzieży czy ludzi starszych (nie ma znaczenia), bo nigdy nie wiesz co kupujesz , a pamiętać należy, że niektóre grzybki są jadalane tylko raz!!! tu jest napisane, że łatwo mozna je kupić - jeśli już to mrożone w sklepie bo wiadomo, że ludzie którzy je zbierali mają takie certyfikaty co oznacza, że się na grzybach znają, ale i tak najlepiej zbierać samemu, zdrowo , przyjemnie a do tego smakuje o niebo lepiej.

Zgłoś 24.09.2004 Jolka

Kurki należy przed wrzuceniem na patelnię zblanszować,tzn.wrzucić na chwilę do wrzątku i pogotować.Można do podsmażonych na cebulce kurek wbić jajka-jajecznica jest wtedy pyszna! POZDRAWIAM

... Pokaż więcej

Kurki należy przed wrzuceniem na patelnię zblanszować,tzn.wrzucić na chwilę do wrzątku i pogotować.Można do podsmażonych na cebulce kurek wbić jajka-jajecznica jest wtedy pyszna! POZDRAWIAM

Zgłoś 24.09.2004 Sawajka123

moim zdaniem kurki w śmietanie są przepysznym daniem które można szybko i łatwo przyrządzić dla całej rodziny . Oprócz tego jest niedrogie i cudownie pachnie! Aż ślinka cieknie!

Zgłoś 26.09.2004 Emka

Kurki są pyyyyyyyszne , ale bez śmietaaaaaanyyyyyy.

Takie pieprzne

ale też dość drogie

Zgłoś 26.09.2004 Bachu

jadłam smażonego lina z sosem "kurkowym" (wg tego przepisu) -finezja!

Zgłoś 27.09.2004 uwzetka

wczoraj byłam na grzybkach i dziś jediśmy duszone w śmietanie:)

ja daję duuuużo natki i listek laurowy sam smak:)

Zgłoś 01.10.2004 magdalenazet

Często robię grzyby w śmietanie, poza sezonem sa to pieczarki -namiastka grzybów, ale zamiast śmietany z maką daję zawsze śmietanę kremówkę.Podczas gotowania z tą śmietana gęstnieje tak, że nie ... Pokaż więcej

Często robię grzyby w śmietanie, poza sezonem sa to pieczarki -namiastka grzybów, ale zamiast śmietany z maką daję zawsze śmietanę kremówkę.Podczas gotowania z tą śmietana gęstnieje tak, że nie trzeba dodawać mąki.

Zgłoś 11.10.2004 magda

spróbojcie pieczarek w smietanie wedlug tego przepisu, ja wlasnie pierwszy raz w zyciu to zrobilam i cudo wyszlo :) nie watpie ze kurki sa pyszne bo sama za nimi przepadam ale pieczareczki sa ta... Pokaż więcej

spróbojcie pieczarek w smietanie wedlug tego przepisu, ja wlasnie pierwszy raz w zyciu to zrobilam i cudo wyszlo :) nie watpie ze kurki sa pyszne bo sama za nimi przepadam ale pieczareczki sa tansze :) POzdrawia wszystkich

Zgłoś 08.11.2004 krzysztof z californi

czy ten sos z kurek nadaje sie do pierogow z miesem z kapusta? jesli nie to czy moge poprosic o recepte na dobry swiateczny sos na pierogi, czekaja na to moi wszyscy znajomi. dzieki i pa do odc... Pokaż więcej

czy ten sos z kurek nadaje sie do pierogow z miesem z kapusta? jesli nie to czy moge poprosic o recepte na dobry swiateczny sos na pierogi, czekaja na to moi wszyscy znajomi. dzieki i pa do odczytania. kzysztof

Zgłoś 28.01.2005 kobierkowa

a gdzie czosnek??? Przeciez nuta czosnkowa jest podstawą przy kurkach w smietanie!!

Zgłoś 17.02.2006 kuchmistrz

Składniki:

- 1 kg kurek, lub innych leśnych grzybów,

- 2 cebule,

- 2 łyżki masła,

- ½ łyżki mąki,

- 1 op. śmietany (zawartość tłuszczu wg własnego uzn... Pokaż więcej

Składniki:

- 1 kg kurek, lub innych leśnych grzybów,

- 2 cebule,

- 2 łyżki masła,

- ½ łyżki mąki,

- 1 op. śmietany (zawartość tłuszczu wg własnego uznania),

- sól, pieprz,pietruszka i koperek

Jak przyrządzić?

1) Kurki czyścimy z piasku i korzonków. Większe sztuki kroimy na mniejsze kawałki, tak by wszystkie były mniej więcej równe. Płuczemy wszystkie bardzo starannie i osączamy z wody.

2) Na patelni dusimy przez chwilę drobno pokrojoną cebulę w maśle. Gdy stanie się miękka i szklista, wrzucamy przygotowane kurki. Całość dusimy ok. 20 min. pod przykryciem, przewracając je na patelni co jakiś czas.

3) Gdy staną się miękkie, doprawiamy solą i pieprzem. Śmietanę mieszamy z mąką i wylewamy na patelnię. Jeśli lubicie nieco gęstszą konsystencję, możecie zwiększyć ilość mąki.

4)Dodajemy przyprawy.

Jak podawać?

Jako dodatek do mięs wszelakich. Znakomite do kotletów ziemniaczanych lub ryżu. Komponują się na wiele sposobów, np. jako farsz do tarty. Solo – dla przepadających za nimi – tak jak ja. Wtedy nieco zielonej pietruszki na wierzch i kawałek chleba.

Uwagi:

Jeśli przygotowujemy grzyby z sitkiem pod kapeluszem, staramy się myć je jak najkrócej. Uważając, aby kapelusze nie nasiąkły wodą.

Zgłoś 10.09.2005 Martana

Magdalenozet, przepraszam, ze sie wtracam ale jesli pieczarki to nie grzyby to co - chomiki sasiada czy pijane wiewiorki? A co do przepisu to jest fajny, tylko do mies albo tak poprostu jako roz... Pokaż więcej

Magdalenozet, przepraszam, ze sie wtracam ale jesli pieczarki to nie grzyby to co - chomiki sasiada czy pijane wiewiorki? A co do przepisu to jest fajny, tylko do mies albo tak poprostu jako rozpustna przekaska sama w sobie.

ps - ktos tu poprosil o przepis do pierogow z miesem albo kapusta z grzybami - otoz to sa bardzo stare, polskie potrawy, zawsze podawane byly z dobrej jakosci tluszczem i dobrze zrumienienymi skwarkami. Tak jak szampana nie nalezy pic z musztardowek albo kubeczkow po jogurcie danone, tak tez nie za bardzo powinno podawac sie pierogi z slimakami, kurkami czy co tam innego wymyslicie. Niektore zasady maja urok i nie powinno sie ich lamac:)

Zgłoś 15.09.2005 micidana

proponuje do śsmietany dodać trochę zielonego koperku - pycha

Zgłoś 16.12.2005 agula_t_2005

fakt, jest to moim zdaniem najpyszniejsza potrawa z grzybów

Zgłoś 16.08.2011 filip

bardzo dobre

Zgłoś 27.05.2006 ja

mój sos z kurek jest gorzki, a jutro komunia! może dlatego że kurki mrożone. czy ktoś ma radę co ztym fantem

Zgłoś 12.09.2006 felicity21

a ja zrobiłam maślaki według tego przepisu z ząbkiem czosnku, zielem angielskim i listkiem laurowym. Pychota!

Zgłoś 15.11.2006 Leon

Danie takie "domowe"

Wszędzie gdzie jadłem u kogoś kurki lub inne grzyby duszone zawsze smakuja identycznie.

Nic w tym dziwnego, kazdy grzyb po godzinie duszenia i w śmie... Pokaż więcej

Danie takie "domowe"

Wszędzie gdzie jadłem u kogoś kurki lub inne grzyby duszone zawsze smakuja identycznie.

Nic w tym dziwnego, kazdy grzyb po godzinie duszenia i w śmietanie z cebulą, bez żadnego konkretnego dodatku ( czosnek, pietruszka) bedzie smakował tak samo.

Jest PROSTY przepis na grzyby (kurki, przwdziwki, podgrzybki), oczyszczone grzyby wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem i olejem, mieszamy 2 - 3 razy, dodajemy drobno pokrojony czosnek, mieszamy, dodajemy grubo posiekana natkę, mieszamy!

GOTOWE!

Tak przygotowane grzyby maja smak GRZYBÓW!

Są lekko twarde i mocno pachnące.

Nikt z tych, których takimi grzybami nakarmiłem nie umarł, wszyscy mówili, że smaczne, ciekawe ...

To prosty przepis z okolic Bordeaux na prawdziwki ...

Pozdrawiam wszystkich!

Leon

Zgłoś 16.10.2008 Aga

ja robie troche inaczej i wydaje mi sie ze duzo lepiej:

-kurki podsmazam z cebulka

- dolewam kostke rosolowa rozpuszczana w ok 0,5 L ciepłej wody

-gdy zacznie wrzeć dolewam... Pokaż więcej

ja robie troche inaczej i wydaje mi sie ze duzo lepiej:

-kurki podsmazam z cebulka

- dolewam kostke rosolowa rozpuszczana w ok 0,5 L ciepłej wody

-gdy zacznie wrzeć dolewam ok 200 ml ( na ok 0,5 kg kurek) śmietanki slodkiej 18% i czekam az troche odparuje i zgęstnieje

- na koncu dodaje tylko pieprz

p.s po dodaniu bulionu lepiej nie solić :)

Zgłoś 13.09.2008 Karolusss

Witam,

Dzis jak co sobote bylem na grzybach i jak co sobote dopiero skonczylem je obrabiac... Po drodze do domu kupilem wiadereczko kurek :D (sam nie mam miejsca na kurki). Jak juz zalatw... Pokaż więcej

Witam,

Dzis jak co sobote bylem na grzybach i jak co sobote dopiero skonczylem je obrabiac... Po drodze do domu kupilem wiadereczko kurek :D (sam nie mam miejsca na kurki). Jak juz zalatwilem co trzeba z moimi grzybami to okazalo sie ze kurki beda na kolacje :] Skorzystalem z tego przepisu powyzej tylko nie smazylem cebuli na masle a wkroilem 2garsci boczku wedzonego pokrojonego w paski i dopiero jak boczek sie podsmazyl dodalem cebule. Jak cebula zrobila sie miekka odlozylem to do miseczki. Na tluszczu ktory zostal po boczku i cebuli poddusilem kurki (oczywiscie po 5minutach trzeba bylo odlewac wode bo kurki doslownie plywaly). Jak juz kurki zrobily sie miekkie dosypalem soli (ok 3/4 lyżeczki ale to juz jest kwestia preferencji smakowych finalnych odbiorcow hehe), torche mielonych ziolek i pieprzu, wsypalem spowrotem boczek z cebula do woka i zdrowo przemieszalem. Tak sie dusilo jeszcze ok 5-10 min po czym zmieszalem 250ml smietanki + 1lyzke maki (konsystencja byla akurat) i zalalem tym grzyby. Na koniec jeszcze z 4 machniecia sosem Maggi i znow ok 5-10 min na wolnym ogniu. Danie przeszlo moje najsmielsze oczekiwania ;] Domownicy byli zachwyceni polecam kazdemu (chociaz laczny czas zrobienia kolacji to ok 2-2.5h - wliczam w to plukanie grzybow)

Zgłoś 02.08.2009 Aneczka

Wyszły super. Po prostu niebo w gębie. Polecam z grzankami z masełkiem czosnkowym;-)

Zgłoś 30.08.2011 hania

nigdzie nie ma czy użyć słodką czy kwaśną śmietanę do kurek????

Zgłoś 15.06.2010 marta

właśnie dzisiaj wypróbuję ten przepis bo jeszcze nie jadłam kurek w śmietanie zawsze z jajkiem, wiem że będzie smaczne :)

Zgłoś 15.06.2010 marta

już zrobiłam są pyszne, polecam wszystkim :)

Zgłoś 01.09.2010 skarbeczek0204

mam wazne pytanie, dzisiaj kupiłam 10 dag kurek(na bank były kurki) usmazyłam je na masełku i zageściłam smietana ale jak je jadłam były gorzkie co w tym jest bo sie wystraszyłam i nie wiem czy ... Pokaż więcej

mam wazne pytanie, dzisiaj kupiłam 10 dag kurek(na bank były kurki) usmazyłam je na masełku i zageściłam smietana ale jak je jadłam były gorzkie co w tym jest bo sie wystraszyłam i nie wiem czy nie mam leciec na płukanie rzoładka? POMOCY!