Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Lasagne a la Ella

Tekst i foto bebela 12-10-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 duże25 złśredni90 min.wysoka

Składniki:

1 op. płatów lasagne.
Sos mięsny:
1,2 kg mięsa mielonego,
0,5 l sosu pomidorowego,
1 cebula,
bazylia, oregano, czosnek, pieprz, sól.
Sos beszamelowy:
1 l mleka,
1 kostka masła,
4 łyżki stołowe mąki,
gałka muszkatołowa mielona.
Dodatkowo:
ser żółty, mozzarella,
troszkę oliwy.

Jak przyrządzić:

Sos mięsny:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy.
Dodać męso (w zależności od upodobania wołowe, wieprzowe, drobiowe), wysmażyć dokładnie,
wlać sos pomidorowy i doprawić do smaku.
Sos beszamelowy:
Rozpuścić na patelni masło,
dodać mąkę, (zrobić zasmażkę),
powolutku dodawać mleko (cały litr),
wsypać 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.
Wziąć blachę prostokątną, posmarować na spodzie grubą (2 cm) warstwą beszamelowego sosu.
Ułożyć suche płaty pojedynczo, tak aby nie zachodziły na siebie. Posmarować beszamelem, następnie na beszamel nałożyć sos mięsny i tak dalej: płaty, beszamel, sos mięsny... A na wierzch ser mozzarella albo żółty, można pomieszać.
Przykryć blachę folią aluminiową i wstawić do piecyka rozgrzanego do temp. 180 stopni na 55 minut. Po 45 min zdjąć folię aluminiową.

Potrzebne przybory:

garnki, blacha, folia aluminiowa

Jak podawać?

Na talerzu.

Czas przygotowania:

20 min zajmuje zrobienie sosów, potem 10 min rozkładanie na blaszce i 55 min pieczenie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.10.2006 IZA

PRZEPIS JAK SIE CZYTA WYGLADA SMAKOWICIE.ALE JAK SIE UGOTUJE???MUSZE SPRUBOWAC IDE WLASNIE TO JESC.

Zgłoś 11.12.2006 ja

no i jak w smaku?