Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Lasagne - klasyczna

Tekst i foto mario 01-10-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
650 złśredni120 min.duża

Składniki:

Farsz:
oliwa z oliwek, cebula, czosnek (cała główka),2 x pomidory w puszce (lub przecier), koncentrat pomidorowy Pudliszki, tymianek, Vegeta, pieprz.
Sos beszamelowy:
masło, mleko, mąka, Vegeta, gałka muszkatołowa (cała), serek topiony (opcjonalnie).

makaron lasagne, ser żółty.

Jak przyrządzić:

Lasagne to potrawa dość ciężka do zrobienia i przy tym pracochłonna, ale trud się opłaci by potem w samouwielbieniu delektować się jej smakiem, wyglądem, zapachem i błogimi westchnięciami ukochanych domowników. Podam przepis, który przy zachowaniu wszystkich w nim zawartych uwag pozwoli ci zrobić danie, które z pewnością stanie się twoim daniem popisowym. Do dzieła!!

Pierwszą rzeczą, którą zrobimy to farsz. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, kroimy w drobną kostkę jedną większą cebulę i wrzucamy na patelnię; obieramy całą główkę czosnku, wyciskamy przez praskę lub rozcieramy nożem z dodatkiem soli i wrzucamy na patelnię. Podpalamy gaz i całość ciągle mieszając smażymy 1-2 minuty. Następnie dodajemy pomidory z puszki lub pastę pomidorową (można kupić w lepszych sklepach) od razu posypujemy pomidory Vegetą, pieprzem i łyżeczką cukru. całość smażymy 3-5 minut. Czas na mięso mielone, które ładujemy do patelni i drewnianą łyżką rozprowadzamy by pozbyć się większych grudek, całość posypujemy tymiankiem (dość dużo) i dusimy mieszając od czasu do czasu ok. 15min. Kiedy będzie ładnie podduszone dodajemy koncentrat pomidorowy, który wszystko ładnie zagęści i nada intensywny czerwony kolor (ilość koncentratu ok. 2 łyżeczki lub w miarę upodobań). Farsz dusimy jeszcze ok. 5 min. Na koniec próbujemy. Powinien być dość intensywny smak kwaśno-słodko-ostry (nie bójmy się dużej ilości przypraw - to ma być aromatyczne!). Zdejmujemy patelnię z ognia przekładamy nasz gotowy farsz do innego naczynia i odkładamy na bok.

Odpowiednia pora by nagrzać piekarnik - 250 st.C i wstawić wodę w garnku do podgotowania płatów lasagne (z dodatkiem soli i oliwy).

Następnym krokiem to przygotowanie sosu beszamelowego.
W pobliżu kuchenki przygotowujemy ok. 1/2 litra mleka zimnego (!!!) oraz dobrą metalową trzepaczkę lub widelec. Na patelnię (duży ogień) wrzucamy masło (1/3 kostki), topimy je i stopniowo dodajemy (ciągle mieszając) mąkę. Mąki tyle by wchłonęła masło ale całość nie zamieniła się w jedną zbitą grudę (jeśli przesadzisz z mąką dodaj trochę masła); ciągle mieszając doprowadź do tego by na patelni powstała swego rodzaju "pulchna pianka". Jeśli tak jest zgaś ogień pod patelnią i energicznie wlej zimne (!!!) mleko i całość rozprowadź do jednolitej konsystencji trzepaczką lub widelcem. Zapal mały ogień pod patelnią, dodaj Vegety i wetrzyj na drobnej tarce całą główkę gałki muszkatołowej. Wszystko to powoli ciągle mieszając gotuj aż zgęstnieje (taki rozcieńczony budyń). Może się zdarzyć że potrzeba będzie dolać trochę mleka z racji większych ilości masło/mąka to wszystko sam ocenisz. Jako opcję można dodać serka topionego i rozprowadzić do jednej konsystencji ale możesz obejść się bez niego. Sos beszamelowy gotowy !! powinien mieć co najważniejsze "wdechowy" zapach i smak nadany przez gałkę muszkatołową.

Zetrzeć na miseczkę ser żółty w ilości jak kto lubi.
Nasmarować masłem formę w której będzie lasagne, najlepiej ze szkła żaroodpornego.
Przyszykować dwie ściereczki, jakieś szczypce do wyjmowania płatów lasagne z wody.

Ja mam naczynie do którego wchodzą, ułożone obok siebie trzy płaty lasagne. Przyjąłem zasadę, że pierwsza i ostatnia warstwa makaronu będzie solidniejsza - z czterech płatów.

No to lecimy.

Do gotującej wody wrzucamy cztery płaty i gotujemy ok. 3 minut. W międzyczasie do wcześniej wysmarowanego naczynia nakładamy sos beszamelowy by pokrył dno. Wyjmujemy pojedynczo płaty z wody i układamy na dnie tak by na siebie lekko zachodziły, całość polewamy beszamelem, tak żeby makaron był zakryty - wstawiamy do piekarnika (termoobieg i włączona górna grzałka) na ok. 3 minuty. W tym samym czasie wrzucamy do gotującej się wody kolejne, tym razem trzy płaty. Po trzech minutach wyjmujemy naczynie z piekarnika nakładamy warstwę farszu, później sera, układamy koleją warstwę makaronu i znowu polewamy całość sosem beszamelowy i znowu na trzy minuty do piekarnika, płaty do garnka itd. Ważne by tak sobie obliczyć farsz i sos beszamelowy by były to w miarę równe warstwy. Na końcową warstwę dajemy makaron, polewamy resztą sosu i posypujemy serem. Całość pieczemy już w równomiernie nagrzanym piekarniku ok 15-20 minut. Wyjmujemy naczynie z piekarnika i czekamy 15 minut by ostygło.

W końcu gotowe !!!

Pokroić i delektować się nieziemskim smakiem. Jako dodatek zawsze podaję surówkę z kapusty (Coleslaw) + winko czerwone.

Potrzebne przybory:

Patelnia, garnki, trzepaczka, szczypce, naczynie żaroodporne.

Uwagi:

w trakcie układania lasagne można w środkowych warstwach posypać dodatkowo tymiankiem. Takie przygotowanie potrawy jak podałem gwarantuje nam, że makaron będzie ugotowany, a nie spalony bądź surowy, oraz to że wszystko będzie się trzymać razem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.02.2009 diqua,

mieszkam już jakiś czas we Włoszech więc tej kuchni że tak się wyrażę "liznełam" od podszewki-czyli nie książkową i wielkich kucharzy ale ale tę codzienną...lasagnia to tutaj jedno z p... Pokaż więcej

mieszkam już jakiś czas we Włoszech więc tej kuchni że tak się wyrażę "liznełam" od podszewki-czyli nie książkową i wielkich kucharzy ale ale tę codzienną...lasagnia to tutaj jedno z powszedniejszych dań i pomimo że robi się ją tutaj odrobinkę inaczej w zasadzie przepis jest ok z wyjątkiem jednego szczegółu...mianowicie do sosu beszamelowego tutaj ZAWSZE dolewane jest CIEPŁE!!!!!!! mleko i wtedy bardzo łatwo się sos rozprowadza nie tworząc grudek

Zgłoś 24.07.2009 mietek,

nie masz racji diqua, gość wie co pisze. zasadą jest, że lepiej rozprowadza się jakikolwiek sos dolewając do niego zimniejszy płyn. dla przykładu weź mąkę i rozmieszaj ją raz w zimnej wodzie, a ... Pokaż więcej

nie masz racji diqua, gość wie co pisze. zasadą jest, że lepiej rozprowadza się jakikolwiek sos dolewając do niego zimniejszy płyn. dla przykładu weź mąkę i rozmieszaj ją raz w zimnej wodzie, a raz w gorącej. drugi raz błędu nie popełnisz.pozdrawiam

Zgłoś 09.02.2011 Mario

odpowiedź do ARDO

1. napisałem, że jest pracochłonna ponieważ tak jest. przygotowanie lazanii zajmuje 10 razy więcej czasu niż przyrządzenie np. makaronu z sosem ze słoika. wystarczy troch... Pokaż więcej

odpowiedź do ARDO

1. napisałem, że jest pracochłonna ponieważ tak jest. przygotowanie lazanii zajmuje 10 razy więcej czasu niż przyrządzenie np. makaronu z sosem ze słoika. wystarczy trochę ambicji i każde danie czy czynność będzie dostępne dla chcącego, a nie wybrańców

2. jeśli sos beszamelowy robisz często to nie masz problemu, rozprowadzisz go nawet palcem, jeśli od wielkiego dzwonu to nie musisz mieć żadnych pazurków wystarczy zwykły widelec. nie widzę sensu komplikować z dodatkowymi zakupami.

3. po to dodawać sobie roboty, że jest duża szansa że makaron będzie twardy w całości lub miejscami i aby uniknąć tej sytuacji ja go podgotowuję. nie muszę przez to rozwadniać sosu i mam pod kontrolą konsystencję dania od początku. lasagne smakuje najlepiej jak jest gorąca więc 30 min więcej roboty i na pewno nie wyląduje w koszu.

nie zrozum mnie źle ARDO, ja sam trochę inaczej przyrządzam to danie z racji tego, że robiłem je kilkadziesiąt razy. ale osoba którą zachwyci lasagne w knajpie i będzie chciała sobie ją przyrządzić w domu musi wiedzieć, że nie jest ona tania i łatwa do przygotowania więc stąd ten przepis, który gwarantuje sprawne gotowanie. pozdrawiam

Zgłoś 18.01.2010 Anka

Dobra rada z tarciem sera do miseczki. Rozcieranie sera nad naczyniem z pol gotowa lasagne, druga reka mieszanie sosu beszamelowego... MASAKRA. Dobrze, ze w dobie antytalentow kulinarnych- ja, ... Pokaż więcej

Dobra rada z tarciem sera do miseczki. Rozcieranie sera nad naczyniem z pol gotowa lasagne, druga reka mieszanie sosu beszamelowego... MASAKRA. Dobrze, ze w dobie antytalentow kulinarnych- ja, ktos mysli trzezwo- autor przepisu.

Zgłoś 24.08.2011 Vio

im wiecej przepisow na dania wloskie przegladam ty wiecej ledow!!!! do eszameli nie dodaje sie Vegety!!!! zreszta do zadnej potrawy wloskiej jesli nie chce sie spolszczyc.Ser tez robi roznice,ja... Pokaż więcej

im wiecej przepisow na dania wloskie przegladam ty wiecej ledow!!!! do eszameli nie dodaje sie Vegety!!!! zreszta do zadnej potrawy wloskiej jesli nie chce sie spolszczyc.Ser tez robi roznice,ja robie zawsze z "fiordi latte"(mozzarella).Zeby stracic mniej czasu na przygotowanie lasagni robie wczesniej ragu i zamrazam.Ragu to jak nasz bigos,im dluzej gotowany tym lepszy

Zgłoś 03.12.2010 ardo

mario napisałeś:

"Lasagne to potrawa dość ciężka do zrobienia i przy tym pracochłonna"

właśnie przez takie stwierdzenia wydawało mi się, że robienie lazanii to nie dla mnie... Pokaż więcej

mario napisałeś:

"Lasagne to potrawa dość ciężka do zrobienia i przy tym pracochłonna"

właśnie przez takie stwierdzenia wydawało mi się, że robienie lazanii to nie dla mnie, a tymczasem okazało się, że jest dość proste. Gdyby tak napisać o kotletach mielonych czy plackach ziemniaczanych to byłyby tylko dla wybranych.

-Z sosem beszamelowym też żaden problem, ważne by mieć trzepaczkę "pazurki"(czyli takie niby elipsy) NIE sprężynkę czy widelec, wtedy nawet kluchę ładnie się rozprowadzi.

- Po co dodawać sobie roboty z gotowaniem makaronu? Wystarczy zrobić lazanię wcześniej i niech postoi z godzinę czy pół zanim się ją upiecze. Można też zrobić ją np. wieczorem. Makaron sam namięknie a ile mniej roboty. Lub też warto zrobić rzadszy sos mięsny jeśli chcemy piec natychmiast. W gotowaniu jak w życiu, nie należy komplikować.

Zgłoś 26.11.2011 Agulka1983

Drogi Autorze przepisu,

lasagne wyszła przepyszna:) dzięki serdeczne za podzielenie się przepisem:)

serdecznie pozdrawiam,

Aga

Zgłoś 03.11.2016 mamabliźniaków

Jeśli chodzi o passatę do tego dania polecam tę od Primo Gusto - jakość z najwyższej półki!