Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Lasagne Nietypowa

Tekst i foto Marcin 25-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?15 złprosty40 min.dużo

Składniki:

Nadzienie:
- 25 dag miesa mielonego wp.-wł.
- słoiczek sosu do miesa lub do spaghetti (200-300ml)
- średnio-duża cebula
- przyprawy
- 25-30 dag sera żółtego

Ciasto:
(jak na pizze:-)
- 5 dag drożdży
- ok. 0,4 kg mąki
- woda
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju

Jak przyrządzić:

Ciasto trzeba oczywiscie zagnieść. Nie może być za miękkie, bo trzeba je wałkować na dosyć cienką warstwę ok. 0,5 cm. Najlepiej trzy warstwy ciasta - jedną na spód, drugą w środek i trzecią na wierzch. Nie radze więcej warstw, bo może uciec z blaszki :-) Smażymy mięso mielone. Odcedzamy ze zbędnego tłuszczu, którego na pewno trochę się wytopi. Cebulkę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy (oddzielnie od mięsa oczywiście) aż będzie miękka. Również odcedzamy zbędny tłuszcz. Dodajemy do mięsa podsmażoną cebulę i sos,no i troche przypraw.
Układamy na blaszce pierwszą warstwę ciasta z dosyć dużymi zakładkami na bokach, najlepiej prawie na wysokość blaszki. Następnie nakładamy połowę farszu i przykrywamy kolejną warstwą ciasta. I znowu warstwa farszu i warstwa ciasta na wierzch. Na ciasto dajemy starty ser i trochę przypraw. Pieczemy ok 40 min.180-200°C.

Uwagi:

W związku z dosyć dużym zainteresowaniem powstałym po zamieszczeniu przeze mnie przepisu Pizza Nietypowa postanowiłem "dorzucić do ognia" i zamieścić kolejny nietypowy przepis,również bazujący na kuchni włoskiej :-)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.02.2005 izabela

Muszę sprawdzić ten przepis moja lasanga z płatów makaronu kupionych w sklepie jakoś mi nie wychodzi makaron na spodzie jest twardy Może ktoś wie czemu ?

Zgłoś 16.02.2005 ela

super danie!!!

Zgłoś 18.05.2005 asitza

nie no fajne danie, ale dla mnie lasagne bez makaronu to nie lasagne...

Zgłoś 18.05.2005 asitza

hmmm no dobra... samemu można zrobić makaron, ale czy o takie "ciasto" chodziło Marcinie?

Zgłoś 20.05.2005 Marcin

wiem o co mi chodziło,ale nie bardzo wiem o co tobie chodzi asitza?

Zgłoś 24.01.2006 Łucja

Hmmm, sprobuje, zobaczymy... ;-)

Zgłoś 24.01.2006 lucjatoja@interia.pl

Po drobnych własnych udoskonaleniach wyszlo super. Dzieki Marcin!!!!

Zgłoś 15.08.2006 ada

Podziwiam wszystkich, którzy sami przygotowują makaron na lasagne. Ja jestem leniuchem i kładę naleśniki wcześniej usmażone z dodatkiem ziół i przypraw:)

Zgłoś 10.04.2007

izabelo trzeba nalać na spód blachy zanim położy się makaron warstwę sosu beszamelowego, który zpstanie przez makaron "wchłonięty" podczas pieczenia :)