Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Lasagne

Tekst i foto Patysia 25-07-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?30 złśredni? min.?

Składniki:

MASA:
- mięso mielone - tak na oko....w zależności od ilości porcji,
- pomidorki - na 1kg mięsa 2 pomidory,
- pieczarki - jak kto lubi..lubisz bardzo , dasz więcej,
- makarona lasagne - w zależności od wielkości naczynia,
- koncentrat pomidorowy,
- ser żółty - Gouda,
- cebula - 1 do smaku,
- czosnek - jak lubisz zjeść pikantnie to ze 2-3 ząbki,
- pieprz, sól, oregano, bazylia - do smaku.


SOS BESZAMELOWY:
- 5 dek masła,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki mąki,
- sól, biały pieprz, gałka muszkatółowa, jarzynka - do smaku.

Jak przyrządzić:

Mięso podsmażyć na patelni po czym dusić do uzyskania koloru jak przypada na mięso mielone... dodać drobno posiekaną cebulkę, przeciśnięty czosnek.... pomidory spażyć i obrać ze skórki po czym pokroić w ćwiartki i dodac do mięsa... w tym czasie co mięso się bedzie dusić gotujemy makaron...blachę lub żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem po czym kładziemy płaty makaronu... jak już pomidory się rozgotują na papkę dodajemy koncentrat i mieszamy do uzyskania jakby gulaszu. na patelni smażymy pieczarki. W następnym naczyniu przygotowujemy sos beszamelowy : roztapiamy masło w naczyniu..cały czas mieszając wsypujemy mąkę i robimy białą zasmażkę ..wlewamy zimne mleko i stale mieszając, dokładnie rozprowadzamy zasmażkę ..przyprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem, jarzynką i gotujemy aż sos nabierze kremowej gęstości... następnie wlewamy do naczynia z farszem i nakladamy do naczynia przekładając na przemian płaty makaronu, farsz, pieczarki. Na koniec posypujemy tartym na wiórki serem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp. ok 100 st.C az ser sie całkowicie roztopi.

Jak podawać?

Mnie osobiście najlepiej smakuje z winkiem czerwonym półsłodkim :)) Ale to jak kto lubi... życzę smacznego :)

Uwagi:

Makaron najlepiej gotować po jednym płacie.. nie będzie się sklejał.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.08.2003 katarina

bardzo dobre zrobiłam i było wysmienite, oczywiście przy moich zdolnosciach to była pestka:-)...

Zgłoś 25.08.2003 MaKaRoN

Bardzo mi sie podobaja składniki. Troch tego troche tamtego i jeszcze tego ile chcesz :)))))

Zgłoś 26.11.2003 Ala

Ja ostatnio testowałam jeszcze warstwę szpinakową (mrożony szpinak przesmażony na maśle z czosnkiem, pieprzem i solą) i tez była niczego sobie.

A jeśli chodiz o gotowanie płatów makaronu ... Pokaż więcej

Ja ostatnio testowałam jeszcze warstwę szpinakową (mrożony szpinak przesmażony na maśle z czosnkiem, pieprzem i solą) i tez była niczego sobie.

A jeśli chodiz o gotowanie płatów makaronu to nigdy ich nie gotuje ale pokrywam dośc obficie beszamelem, zmiękną poczas zapiekania.

Pozdrawiam