Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Lasagne

Tekst i foto ewa 23-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
5 osób? złśredni120 min.?

Składniki:

- 3 puszki pomidorów (moga byc cale lub krojone),
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego,
- 1 cukinia,
- 1 bakłażan,
- 4 cebule (może byc mniej jezeli ktos nie przepada),
- 4 lub wiecej ząbków czosnku,
- 2 papryki,
- 500 dkg mięsa mielonego (jakie kto lubi),
- 1 opakowanie makaronu lasagne (nie trzeba gotować),
- przyprawy: bazylia, oregano, pieprz, sól, troszkę papryki w proszku.


Sos serowy:
- mąka, około 3 łyżek na 1 łyżkę masła,
- niecały litr mleka,
- 50 dkg sera ostrego,
- starta gałka muszkatołowa i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić:

Do garnka wrzucamy pomidory z puszki (jeżeli nie pokrojone to rozgniatamy łyzką), wsypujemy tez oregano i bazylię oraz pokrojona w kostkę cukinię i bakłażan, gotujemy na wolnym ogniu. W międzyczasie kroimy cebule w kostke i smazymy (dodajemy troche soli i pieprzu), pod koniec dodajemy wyciśniety czosnek i chwilkę podsmazamy, a nastepnie wrzucamy to wszystko do sosu. Mięso mielone wrzucamy na patelnię, solimy, pieprzymy i smazymy, rozdrabniając mieso tak jak do spaghetti; gdy mieso jest juz podsmażone (nie rumiane) wrzucamy przecier pomidorowy i chwilkę smazymy, az zacznie sie unosic zapach przecieru, te skladniki tez dodajemy do sosu. Sos nadal powinien sie lekko gotować na małym ogniu. W międzyczasie zrobimy sos serowy.
Podstawą sosu serowego jest sos beszamelowy. Tak więc rozpuszczamy masło w garnku i dodajemy mąkę, chwilkę smazymy, az mąka zacznie robić sie biała, a następnie stopniowo dodajemy mleko, ciągle mieszając (najwazniejsze, żeby po kazdym dodaniu mleka dokładnie rozmieszac, zanim dolejemy nastepna porcje, bo inaczej zrobia sie grudki), gdy uzyskamy konsystencje gęstej śmietany wrzucamy stary ser i gotujemy dopóki sie nie rozpuści. Przyprawiamy pieprzem i starta gałka muszkatołowa do smaku. W razie potrzeby dodajemy jeszcze mleko.
Sosy gotowe (sos pomidorowy mozna na koncu doprawić, mozna go tez przygotowac dzien wczesniej), więc wlewamy troche sosu (tak zeby przykryc dno) pomidorowego na dno naczynia zaroodpornego, na to lejemy kilka lyzek sosu serowego (nie musi przykrywac sosu pomidorowego), na to układamy warstwe makaronu i znow sos pomidorowy, na to serowy i warstwa makaronu. Warstw będzie tak duzo, az zapełnimy naczynie zaroodporne. Uwaga: ostatnia warstwa to sos serowy. Dobrze byloby gdyby zakrył sos pomidorowy, ale na początku nie jest to łatwe, póżniej juz wiadomo, ile go nalezy zostawic, zeby tak sie stalo. :)
Teraz wszystko do piekarnika 180 C około 1 h.

Jak podawać?

Ja podaję na ciepło z sałata z sosem vinegrette
równie dobrze smakuje odgrzewana nastepnego dnia.

Uwagi:

Jest pyszna.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.08.2004 sielanka

Zajmuje troche czasu zobienie jej ale za to wynik koncowy jest nieziemsko pysny...

Zgłoś 23.08.2004 tomaszek

Po 17 latach pracy jako kocharz a ostatnie 3lata szef w wloskich restauracjach we wloszech ,czytajac te pseudo przepisy kuchni wloskiej dostaje atakow smiechu.Ludzie nie profanujcie jednej z naj... Pokaż więcej

Po 17 latach pracy jako kocharz a ostatnie 3lata szef w wloskich restauracjach we wloszech ,czytajac te pseudo przepisy kuchni wloskiej dostaje atakow smiechu.Ludzie nie profanujcie jednej z najwiekszych kuchni swiata!!!!Skad wy bierzecie te przepisy,czy ktores z was bylo chociaz jeden dzien we wloszech?Jezeli naprawde chcecie prawdziwych receptor napiszcie domnie,aja w wolnej chwili naucze was poznac smak prawdziwej "cucina italiana"

Zgłoś 29.08.2004 olka

Tomaszku a gdzie Cie szukać?

Zgłoś 17.09.2004 handi

A mnie sie wydaje, że nie jest aż tak ważne, że przepis jest spolszczony, najistotniejsze to to by danie wspaniale smakowało. Może tylko nazwa nie powinna brzmieć identycznie bo to faktycznie ni... Pokaż więcej

A mnie sie wydaje, że nie jest aż tak ważne, że przepis jest spolszczony, najistotniejsze to to by danie wspaniale smakowało. Może tylko nazwa nie powinna brzmieć identycznie bo to faktycznie nie jest orginał.

Zgłoś 01.10.2004 filann

No wlasnie Tomaszku tak cwaniakowac to kazdy moze , a moze jakis namiar zostawilbys ....heee

Zgłoś 05.11.2004 tomicron

Słuchaj tomaszku, jeżeli jesteś takim ortodoxem, to pewne rzeczy nie mieszczą Ci się w głowie. Jednak twórczego rozwinięcia/ lokalizacji (spolszczenia) nie nazywałbym profanacją. Zresztą niektór... Pokaż więcej

Słuchaj tomaszku, jeżeli jesteś takim ortodoxem, to pewne rzeczy nie mieszczą Ci się w głowie. Jednak twórczego rozwinięcia/ lokalizacji (spolszczenia) nie nazywałbym profanacją. Zresztą niektóre przepsy kuchni włoskiej są po prostu zbyt prostackie na polskie gardła. Więc nasi kucharze-amatorzy myślą i kombinują jakby tu dostosować klasyczny przepis do polskich realiów - i chwała im za to !!! Pozdrawiam wszystkich qchcików.

Zgłoś 21.02.2005 tomaszek

Jak zdazyliscie wyzej zobaczyc sa itacy ktozy twierdza ze od roboty mi sie poj ...lo,ze trzeba wiecej tolerancj itp ,itd tomnie sie wydaj ze powinnismy ich zignorowac,bo od "kurzego mozdz... Pokaż więcej

Jak zdazyliscie wyzej zobaczyc sa itacy ktozy twierdza ze od roboty mi sie poj ...lo,ze trzeba wiecej tolerancj itp ,itd tomnie sie wydaj ze powinnismy ich zignorowac,bo od "kurzego mozdzka"wiecej niz krytyki sie nie oczekuje.

Zgadzam sie ze spolszczeniami,bo fakt jest taki ,ze kuchnia to jedna wielka sztuka improwizacji,ale nie nadawajmy owoca tej improwizacji nazw orginalow im sie nie nalezacych(czarna zoska nawet jak sie ufarbuje na blad bedzie zawsze czarna zoska ,a nie blad merlin).

Ale wracajmy do rzeczy, dostalem sporo e-mali z zapytaniem o te problemowe "lasagne",wiec podaje tradycyjny ijedyny przepis:

na blaszke aluminiowa dosc gleboka na 6-8 porcji

SOS MIESNY-RAGU'

0,5 KG MIELONEGO MIESA WOLOWEGO

1,0 KG PRZECIERY POM. "PELATTI"

1 SZKLANKA 250g OLEJU Z OLIWEK

0,5 l CZERWONEGO WINA WYTRAWNEGO

3 DUZE MARCHWIE

2 GALAZKI SELERA

2 SREDNIE CEBULE

3-4 LISCIE LAUROWE

3-4 SZCZYPTY ROZMARYNU MIELONEGO

3-4 CZASTKI CZOSNKU

SOL ,PIEPRZ,MAJERANEK DO SMAKU

MARCHEW,SELER,CEBULE, CZOSNEK,LAUR MIELIMY W ROBOCIE KUCHENNYM PRAWIE NA MIAZGE,PRZEKLADAMY DO NIE PRZYPALAJACEGO GARNKA ZDOSC GORAYM OLEJEM I PODSMARZAMY DOSC OSTRO.NAZYWA SIE TO SOFRITTO IKIEDY W INNYCH PRZEPISACH BEDE GO UZYWAL TO WIADOMO O CO CHODZI.

TERAZ WRZUCAMY MIELONE MIESO PORZADNIE MIESZAJAC TAK ABY NIE TWORZYLY SIE GRUDY.

KIEDY MIESO ZROBI SIE SYPKIE (ZAMKNIE SIE) DODAJEMY DOSC SPORO SOLI ,PIEPRZU I MAJERANEK,PO WYMIESZANIU-CZERWONE WINO,DUSIMY PARE MINUT AZ WYPARUJE ALKOHOL IWLEWAMY PELATTI.PO PIERWSZYCH OZNAKACH GOTOWANIA

(UWAGA POWSTAJACE BABLE PARZA) ZMNIEJSZAMY GAS DO MINIMUM ITAK DUSIMY NAJMNIEJ 2 GODZ.,OCZYWISCIE RAZ PO RAZ MIESZAJAC.

W TYM CZASIE PRZYGOTUJEMY NASTEPNE KOMPONETY DO LASAGNI.

BESZAMELA -MOZNA KUPIC GOTOWY, ALE JA PODAJE MOJ WYPROBOWANY SPOSOB NA JEGO ZROBIENIE:

POL KOSTKI MASLA ROZTOPIC(NIE ZASMAZYC),POL SZKLANKI OLIWYA ABY OCHLODZIC MASLO,SZKLANKA MAKI,DOBRZE ROZMIESZAC ABY NIE BYLO GRUDEK.POL LITRA MLEKA ZGOTOWYWUJEMY I TYM ZAGOTOWANYM MLEKIEM ZALEWAMY UPRZEDNIO PRZYGOTOWANA MAKE Z TLUSZCZAMI PODGRZANA CHWILECZKE WCZESNIEJ NA DUZYM GAZIE, ABY MAKA UTRACILA SOROWOSC.MIESZAJAC INTENSYWNIE PODGRZEWAMY DO MOMENTU UZYSKANIA KREMOWEJ MASY -3-4MINDODAJAC JEDNOCZESNIEPOL LYZECZKI GALKI MUSZKATOWEJILYZECZKE SOLI.ODSTAWIAMY.

TERAZ TRZEMY DOSC SPORO SERA PARMIGGIANO (PARMEZAN).

KIEDY RAGU' NABIERZE ROZUMU (STANIE SIE GESTE A NA WIERZCHU UTWORZY SIE WARSTWA TLUSZCZU) MOZEMY JUZ PRZYSTAPIC DO PRODUKCJI DANIA. JA OSOBISCIE UZYWAM MAKARONU SWIEZEGO ,ALE MOZNA TEZ UZYC SUCHEGO WTEDY JEDNAK WARTO PRZYGOTOWAC DANIE WIECZORKIEM DZIEN WCZESNIEJ(JEZELI NA OBIAD) LUB RANO (JEZELI NA KOLACJE).

NACZYNIE -DOWOLNE JA POLECAM BLASZKI TEFLONOWE,ALE DOBRE TEZ SA JAK JUZ WSPOMINALEM WCZESNIEJ ALUMINIOWE.JEDNE IDRUGIW SMARUJWMU CALE MASLEM LUB MARGARYNA IPOKRYWAMY WARSTEWKA TARTEJ BULKI.

NA DNO BLASZKI DAJEMY NABIERKE RAGU' ,DWIE LYCHY BESZAMELA,ROZSMAROWYWUJEMY PO CALOSCI I POSYPUJEMY SEREM NA TO UKLADAMY, POKRYWAJAC SCISLE DNO ,MAKARON

NASTEPNA WARSTWA PODOBNIE: MASA Z RAGU' I BESZAMELA ,PARMEZAN (OBFICIE,BO W NIM TKWI TAJEMNICA SMAKU LASAGNI)MAKARON ITD ILOS WARSTW WEDLOG UZNANIA LECZ KLASYCZNA TO CZTERY,A NA SAMUM WIERZCHU JESZCZE WIECEJ SERA ,KTORY POZNIEJ UTWORZY WSPANIALA SKORUPKE. NO TO LASAGNIE PRONTE(GOTOWE)NAWET ZE SWIEZEGO CIASTA LEPIEJ ODSTAWIC NA GODZINKE ZEBY SIE MAKARON ZMIEKCZYL I PRZESZEDL SMAKIEM RAGU'.

NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO 180 STOPNI, PRZYKRYWAMY BLASZKE KARTA ALUMINIOWA I WSTAWIAMY DO PIECA.

30 MIN DLA SWIEZEGO A40 DLA SUCHEGO, SCIAGAMY KARTE I DAJEMY PRZYPIEC SIE WIERZCHU NA ZLOTO BRAZOWY KOLOREK. WYJMUJEMY I ODSTAWIAMY NA 15-20 MIN KRIOMY NAPORCJE WIELKOSCI DWOCH PACZEK PAPIEROSOW IIIIII.......

BUON APETTITO-SI MANGIA LASAGNIE ITALIANA.

I CO PANIE ZYCZLIWY ,PANIE JANIE ZATKALO KAKAO JAK SIE KOMUS POJ...LO TO NAPEWNO NIE MNIE

JASIU -FISTASIU ZROB TO DANIE INAPISZ DO MNIE PO NASTEPNE PYSZNOSCI

CIAO AMICI BELLI VI SALUTA CUOCO ITALIANO!

Zgłoś 04.08.2005 aGusia

A ja mam pytanie-czy oba sosy mozna zrobic dzien wczesniej i potem przed wsadzeniem do piekarnika calosci tylko podgrzac,czy tez musza byc zrobione na biezaco??

Zgłoś 14.09.2005 ????

A ja poprosze o wymiary formy/blachy ;) Z gory wielkie dzieki

Zgłoś 16.11.2005 mucha

he he he mucha nie siada:)a skad ja Wam wezmę w zwykłym Centrum pzrecier pom. pelatti:)chyba ze byłby to obiad pt: bankrutuje rodziców:)

Zgłoś 07.04.2006 EWA

przepisałam przepis "tomaszka" tak, aby można go było przeczytać w języku polskim. I, oczywiście, zrozumieć.

Lasagne

tradycyjny i jedyny przepis:

na blaszkę alumin... Pokaż więcej

przepisałam przepis "tomaszka" tak, aby można go było przeczytać w języku polskim. I, oczywiście, zrozumieć.

Lasagne

tradycyjny i jedyny przepis:

na blaszkę aluminiowa dość głęboką na 6-8 porcji

sos mięsny - ragu'

· 0,5 kg mielonego mięsa wolowego

· 1,0 kg przeciery pomidorowy "pelatti"

· 1 szklanka 250g oleju z oliwek

· 0,5 l czerwonego wina wytrawnego

· 3 duże marchwie

· 2 gałązki selera

· 2 średnie cebule

· 3-4 liście laurowe

· 3-4 szczypty rozmarynu mielonego

· 3-4 cząstki czosnku

· sól ,pieprz, majeranek do smaku

·

· marchew, seler, cebule, czosnek, liście laurowe mielimy w robocie kuchennym, prawie na miazgę,

· przekładamy do nie przypalającego garnka, z dość gorącym olejem i podsmażamy dość ostro. Nazywa się to sofritto.

· teraz wrzucamy mielone mięso porządnie mieszając, tak aby nie tworzyły się grudy

· kiedy mięso zrobi się sypkie (zamknie się) dodajemy dość sporo soli, pieprzu i majeranek, a po wymieszaniu -czerwone wino,

· wszystko dusimy parę minut, aż wyparuje alkohol i wlewamy pelatti.

· Po pierwszych oznakach gotowania (uwaga powstające bąble parzą) zmniejszamy ogień do minimum i tak dusimy najmniej 2 godz., oczywiście raz po raz mieszając.

· W tym czasie przygotujemy następne komponenty do lasagne.

Sos beszamelowy: można kupić gotowy, ale ja podaje mój wypróbowany sposób na jego zrobienie:

· pół kostki masła roztopić(nie zasmażyć),

· pół szklanki oliwy aby ochłodzić masło,

· szklanka maki, dobrze rozmieszać aby nie było grudek.

· pół litra mleka zgotowujemy i tym zagotowanym mlekiem zalewamy uprzednio przygotowaną mąkę z tłuszczami, którą wcześniej podgrzewamy chwileczkę na dużym ogniu, tak aby mąka utrąciła „surowość”.

· mieszając intensywnie podgrzewamy do momentu uzyskania kremowej masy ok. 3-4min dodając jednocześnie pół łyżeczki gałki muszkatołowej i łyżeczkę soli.

· odstawiamy.

teraz trzemy dość sporo sera parmiggiano (parmezan).

Kiedy ragu' „nabierze rozumu” (czyli stanie się gęste, a na wierzchu utworzy się warstwa tłuszczu) przygotowujemy zasadniczą część dania:

· ja używam makaronu świeżego, ale można też użyć gotowego, wtedy jednak warto przygotować danie wieczorem dzień wcześniej (jeżeli na obiad) lub rano (jeżeli na kolacje).

· naczynie – dowolne, ja polecam blaszki teflonowe, ale dobre też są wcześniej aluminiowe. Jedne i drugie smarujemy całe masłem lub margaryna i pokrywamy warstewką tartej bulki.

· na dno blaszki dajemy nabierkę ragu' , dwie duże łyżki sosu beszamelowego, rozsmarowujemy po całości i posypujemy serem

· na to układamy, pokrywając ściśle dno ,makaron

· następną warstwę podobnie: masa z ragu' i beszamel, parmezan (obficie, bo w nim tkwi tajemnica smaku lasagni ) makaron itd. ilość warstw według uznania, lecz klasyczna to cztery ,

· na samum wierzchu jeszcze więcej sera ,który później utworzy wspaniałą skorupkę.

· lasagnie pronte(gotowe) nawet ze świeżego ciasta lepiej odstawić na godzinkę, żeby się makaron zrobił się miękki i przeszedł smakiem ragu'.

· nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, przykrywamy blaszkę folią aluminiową i wstawiamy do pieca na 30 min dla świeżego, a 40 dla suchego makaronu,

ściągamy folię i przypiekamy wierzch na złoto brązowy kolor.

· wyjmujemy i odstawiamy na 15-20 min, kroimy na porcje wielkości dwóch paczek papierosów iiiiii.......

buon apettito-si mangia lasagnie italiana.

Zgłoś 14.04.2006 dominick

tomaszku

ja rozumiem, że my wsiowe i wogóle z ta kuchnią, ale kto ma tak na codzień albo nawet i od święta 3 godziny czasu na siedzenie w kuchni..

gotuję często, lubie poudziwniać... Pokaż więcej

tomaszku

ja rozumiem, że my wsiowe i wogóle z ta kuchnią, ale kto ma tak na codzień albo nawet i od święta 3 godziny czasu na siedzenie w kuchni..

gotuję często, lubie poudziwniać, ale sorki, niech to będzie dla ludzi a nie po trupach..

i za to cenię "oliwkę", że można szybko i na temat:) choc czasem rzeczywiście na skróty, ale takie życie..

a przepis bdb, polecam w baaardzo wolnym czasie:)

Zgłoś 31.01.2010 amanda

Ja się nie zgadzam z Tomaszkiem! Tudzież z Renatą! Uważam, że właśnie to cudowne móc tworzyć własne wersje. I kto wie, czy gołąbki z innym nadzieniem (np. z dodatkiem papryki czy też pieczarek a... Pokaż więcej

Ja się nie zgadzam z Tomaszkiem! Tudzież z Renatą! Uważam, że właśnie to cudowne móc tworzyć własne wersje. I kto wie, czy gołąbki z innym nadzieniem (np. z dodatkiem papryki czy też pieczarek albo jeszcze innych) nie smakowały by dobrze. Myślę, że wszędzie potrzebna jest kreatywność, bo to prowadzi do postępu, również w kuchni:)

Zgłoś 28.05.2007 renata

zgadzam sie z Tomaszem, nie mozna "produkowac" przepisow ot tak z wlasnej fanztazji i podawac je za przepis orginalny. znam dobrze kuchnie wloska i to co czytam czasami w internecie p... Pokaż więcej

zgadzam sie z Tomaszem, nie mozna "produkowac" przepisow ot tak z wlasnej fanztazji i podawac je za przepis orginalny. znam dobrze kuchnie wloska i to co czytam czasami w internecie przyprawia mnie o mdlosci. to tak jakby do naszch golabkow ktos dodal - troche pieczarek, papryki itp. itd.

Zgłoś 15.01.2010 mimi

do tomaszka i także ewy:

Jest napisane:

"....wiec podaje tradycyjny ijedyny przepis: na blaszke aluminiowa dosc gleboka na 6-8 porcji SOS MIESNY-RAGU'

0,5 KG MIE... Pokaż więcej

do tomaszka i także ewy:

Jest napisane:

"....wiec podaje tradycyjny ijedyny przepis: na blaszke aluminiowa dosc gleboka na 6-8 porcji SOS MIESNY-RAGU'

0,5 KG MIELONEGO MIESA WOLOWEGO

1,0 KG PRZECIERY POM. "PELATTI"

1 SZKLANKA 250g OLEJU Z OLIWEK

0,5 l CZERWONEGO WINA WYTRAWNEGO 3 DUZE MARCHWIE

2 GALAZKI SELERA ........"

1,0 kg przeciery pomidorowy "pelatti"

faktyczne to ma być aż KILOGRAM ?!

a może należy tak czytać:

"....wiec podaje tradycyjny ijedyny przepis: na blaszke aluminiowa dosc gleboka na 6-8 porcji SOS MIESNY-RAGU' 0,5 KG

MIELONEGO MIESA WOLOWEGO 1,0 KG

PRZECIERY POM. "PELATTI" 1 SZKLANKA

250g OLEJU Z OLIWEK

0,5 l CZERWONEGO WINA WYTRAWNEGO

3 DUZE MARCHWIE

2 GALAZKI SELERA ..."

- jedna szklanka to 250 ml, niektóży mylą z gramami

Proszę niech ktoś mądry odpowie, bo cały przepis podoba mi się