Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Lasagne wegetariańska

Tekst i foto Magda 02-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3 duże15 złśredni60 min.dużo

Składniki:

- granulat sojowy (1 opakowanie),
- sos pomidorowy,
- 25 dkg pieczarek,
- papryka w proszku,
- czosnek,
- bazylia,
- oregano,
- 20 dkg sera mozzarella,
- płaty lasagne,
- mąka,
- mleko i masło do przygotowania beszamelu.

Jak przyrządzić:

Granulat gotujemy w bulionie, aż bedzie miekki, odsączamy, podsmazmy na oleju. do tego wrzucamy pokrojone pieczarki, smazymy chwile po czym dodajemy sos pomidorowy z torebki. Doprawiamy czosnkiem, papryka, bazylia i oregano.

Beszamel: rozpuszczamy na patelni maslo, dodajemy mąke i mleko, mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Solimy, pieprzymy, mozna dodac troche startej gałki muszkatolowej.
Na spód kwadratowej blachy wylewamy beszamel, na niego układamy jedna warswe płatów lasagne, na to rozkładamy farsz i układamy mozzarelle, bądz inny zolty ser. Na to znow płaty i postepujemy w ten sposob, az do wyczerpania sie skladnikow.
Ostatnia warstwe lasagne powinno stanowic troche sosu i duuuzo sera. Sypiemy na wierzch pokruszona bazylie. Wkladamy do piekarnika na okolo 40 minut. Najlepiej przykryc wszystko aluminiowa folia, zeby miec pewnosc, ze ciasto sie nam nie zeschnie.
Smacznego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.08.2004 Kamyk

Gdzie mogę dostać płaty lasagne?

Zgłoś 11.08.2004 Marek

czy sos , który dodajemy ma być prosto z torebki czy trzeba go najpierw rozrobić w wodzie i wlać go ? Jednym słowem czy mam wsypać proszek czy zrobić najpierw sos?

Zgłoś 12.08.2004 doma

Dostac bedzie ciezko, ale kupic mozna w prawie kazdym super- i hipermarkecie :)

Zgłoś 14.08.2004 Magda

Marek!

Sos najlepiej wczesniej rozrobic z woda.Powodzenia

Zgłoś 18.08.2004 patiiiiii

mmmmmmmmmmmmmm............ az mi slinka cieknie....:P Madziu, skad znasz takie super przepisy? bo kiedy sie ich czyat sa po prostu pyszne...:]

Zgłoś 17.09.2004 Magda

Ehhh Pati,przychodzi taki moment gdzie człowiek wszystko przerabia na wegetarianskie eheh, metoda prob i bledow......Pozdrawiam i zycze smacznego!

Zgłoś 07.10.2004 xxx

jeśli granulat sojowy gotowany w bulionie, to danie nie jest wegetariańskie, chyba, że autorowi chodziło o wywar z jarzyn ??? a może po prostu bezmyślnie zacytował etykietę z opakowania granulat... Pokaż więcej

jeśli granulat sojowy gotowany w bulionie, to danie nie jest wegetariańskie, chyba, że autorowi chodziło o wywar z jarzyn ??? a może po prostu bezmyślnie zacytował etykietę z opakowania granulatu sojowego, tam istotnie mowa o bulionie; czy nie może to btć po prostu - woda ...

Zgłoś 10.10.2004 Magda

xxx oczywiscie ze chodzilo mi o bulion warzywnytaki w kostce-ale znalam to za oczywiste!!! smacznego

Zgłoś 21.10.2004 domika

ja dodaję jako dodatkową masę szpinak wymieszny z czosnkiem i serem feta --SUPER