Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Łazanki

Tekst i foto Bandziorka 02-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
5-7 porcji5 złwymagający80 min.?

Składniki:

- 1 mała główka białej kapusty,
- 2 małe cebule,
- 1 kostka rosołowa,
- ciasto łazankowe (makaron kwadraciki),
- olej,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Kapuste pokrojoną na 8 części ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie posiekać ją w drobną kostkę, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę i dodać do niej rozdrobnioną kapustę. Kostkę rosołową rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Wywar dodać do kapusty i nadal smażyć,od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy do smaku. Czas smażenia minimum 45min. Makaron ugotować(wg przepisu na opakowaniu).
Gdy kapusta będzie już usmażona należ zdjąć ją z ognia i wymieszać z ugotowanym ciastem łazamkowym. Należy podawać z omastą.

Potrzebne przybory:

Ostry nóż, deska do krojenia, garnek, duża patelnia.

Jak podawać?

Potrawę najlepiej podawac na płaskim talerzu.

Czas przygotowania:

Im dłuższy czas smażenia kapusty, tym lepszy smak.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.07.2003 Monika

Do kapusty dodałam jeszcze trochę podsmażonej karkówki, smaczne było. Jedynym problemem jest tylko lekko gorzkawy smak kapusty, ale ten sam kłopot mam np. z krokietami z kapustą. Czy ktoś zna sp... Pokaż więcej

Do kapusty dodałam jeszcze trochę podsmażonej karkówki, smaczne było. Jedynym problemem jest tylko lekko gorzkawy smak kapusty, ale ten sam kłopot mam np. z krokietami z kapustą. Czy ktoś zna sposób na zlikwidowanie tego gorzkiego smaku kapusty?

Zgłoś 04.04.2003 amanderas

Ja też polecam łazanki.

Zgłoś 01.04.2003 Polonus

Myślę że spróbuję zrobić parę powyższych przykładów .

Zgłoś 15.03.2003 gosia$danusia

Lazanki sa super pyszne, ,gosia robi z kiszonej ja ze zwyklej ale jeszcze nigdy ich nie robiłam. Gosia mowi BOCZEK, ale jest na diecie hehehe

Zgłoś 06.12.2002 mycha

Zgadzam się ze wszystkimi w 100%, tylko że ja robię łazanki z kwaśnej kapusty, też jest pycha.

Zgłoś 14.11.2002 papcio sadełko

Najlepsze łazanki wychodzą, gdy dodamy wszelakiego mięska, boczków itp. Nie za dużo oczywiście. Ja uwielbiam robić łazanki w lodówce mam dużo "resztówek" - trochę boczku, resztka wołow... Pokaż więcej

Najlepsze łazanki wychodzą, gdy dodamy wszelakiego mięska, boczków itp. Nie za dużo oczywiście. Ja uwielbiam robić łazanki w lodówce mam dużo "resztówek" - trochę boczku, resztka wołowinki, niedorobiony schab... Cudowności ;)

Zgłoś 12.11.2002 monika

mozna tez dodac drobno pokrojony boczek wedzony, pycha!

Zgłoś 07.11.2002 Anka

łazanki bez mięska to nie łazanki .Polecam w trakcie smażenia dodać jeszcze trochę, uprzednio już podsmażonej drobno pokrojonej wołowinki (oczywiście z wiadomego źródła pochodzenia )

... Pokaż więcej

łazanki bez mięska to nie łazanki .Polecam w trakcie smażenia dodać jeszcze trochę, uprzednio już podsmażonej drobno pokrojonej wołowinki (oczywiście z wiadomego źródła pochodzenia )

Zgłoś 27.08.2003 Zuzia

aby kapusa nie była gorzka ,należy ją gotować w dużej ilości wody

Zgłoś 04.12.2003 paula

ja osobiście wolę łazanki z kapusty kiszonej, którą trzeba ugotować, odcisnąć(potrzebny facet;) i poszatkować a dalej j.w. najlepsze odsmażane na drugi dzień. właśnie będę jutro robić

... Pokaż więcej

ja osobiście wolę łazanki z kapusty kiszonej, którą trzeba ugotować, odcisnąć(potrzebny facet;) i poszatkować a dalej j.w. najlepsze odsmażane na drugi dzień. właśnie będę jutro robić

Zgłoś 08.01.2004 egre

ja dodaje pieczarki

Zgłoś 05.03.2004 Ewa

Ja tez robie lazanki z pieczarkami.

Zgłoś 16.03.2004 Ogix

Łazanki robię również z kiszonej kapusty - są superowe choć inne niż te - obowiązkowo do jednych i drugich podsmażony wędzony boczek lub wędzonka... oczywiście tłuszczyk wytopiony dodajemy do kl... Pokaż więcej

Łazanki robię również z kiszonej kapusty - są superowe choć inne niż te - obowiązkowo do jednych i drugich podsmażony wędzony boczek lub wędzonka... oczywiście tłuszczyk wytopiony dodajemy do kluseczek :) mało dietetyczne ale co zrobić - taki tradycyjny przepis...

Zgłoś 16.03.2004 Ogix

Łazanki robię również z kiszonej kapusty - są superowe choć inne niż te - obowiązkowo do jednych i drugich podsmażony wędzony boczek lub wędzonka... oczywiście tłuszczyk wytopiony dodajemy do kl... Pokaż więcej

Łazanki robię również z kiszonej kapusty - są superowe choć inne niż te - obowiązkowo do jednych i drugich podsmażony wędzony boczek lub wędzonka... oczywiście tłuszczyk wytopiony dodajemy do kluseczek :) mało dietetyczne ale co zrobić - taki tradycyjny przepis...

Zgłoś 01.04.2004 Agataka

Łazanki są ekstra pod każdą postacią, a próbowaliście robić z kapusty mięszanej??? Pół na pół świeża i kiszona? Polecam!

Zgłoś 20.05.2004 lucky

Uwielbiam lazanki :) Robie je ze slodkiej kapusty lub wlasnie pol na pol z kiszona. Pyyycha !! Dodaje podsmazona kielbaske i pieczarki :)

Zgłoś 02.07.2004 czarna

Kocham łazanki ale najbardziej z kapusty mieszanej lub tylko kiszonej.Te ze świeżą kocham mniej.

Zgłoś 12.07.2004 milus

do łazanek dodaje jeszcze usmazone pieczarki

Zgłoś 24.07.2004 mamut

tez to zrobie///////

Zgłoś 26.07.2004 anna

żeby kapusta nie była gorzka dodaje się łyżeczkę cukru do gotowania lub łyżeczkę octu

Zgłoś 22.09.2004 joanna

żeby kapusta nie była gorzka to po zagotowaniu odlej wode i zalej gorącą z czajnika i już tak dogotuj

pozdrawiam

ja też kocham łazanki!!!

Zgłoś 04.10.2004 abi

Świeżą kapustę gotuje się bez przykrycia, wtedy nie powinna być gorzka.

Zgłoś 11.10.2004 Ela

Ja ugotowaną kapustę mielę w maszynce do mięsa i później duszę dodając dużo pieprzu ziołowego oraz pod koniec maggi do smaku

Zgłoś 15.10.2004 MONA

zdecydowanie polecam łazanki z kiszonej kapusty i z wedzonym boczkem ,dla tych co lubią zdecydowany smak.Swieża kapusta jest za mdła.

pozdrawiam

Zgłoś 23.11.2004 Isia

Do łazanek i gotowanej kapusty dodaję przesmażony z cebulką pasztet.Bardzo dobre.

Zgłoś 16.12.2004 Maja

Jadłam to i bardzo mi smakowało. Polecam to innym! Gdy ktoś tego spróbuje to sobie zasmakuje.

Zgłoś 29.12.2004 Renia

UUUUUUUUwielabiam Lazanki!!! Sa poprostu rewelacyjne. Podzelam zdanie tch, ktozy mowia, ze najlepsze sa z kapusta miszana i kielbaska lub boczkiem. Ja dodaje jeszcze rozne przyprawy, ktore ba... Pokaż więcej

UUUUUUUUwielabiam Lazanki!!! Sa poprostu rewelacyjne. Podzelam zdanie tch, ktozy mowia, ze najlepsze sa z kapusta miszana i kielbaska lub boczkiem. Ja dodaje jeszcze rozne przyprawy, ktore bardzo wzbogacaja smak, takie jak: czaber, tymianek, papryka, majeranek, lisc laurowy, ziele angielskie. PYCHA!!!PALCE LIZAC!!!

Zgłoś 29.01.2005 monia

ja do gotowania kapusty dodaję kminek, poprawia smak kapuchy i pomaga również na trawienie ;)

pozdrawiam

Zgłoś 01.02.2005 GREGO13

Dzis pierwszy raz robilem wedlug przepisu , ale dodalem troche kiszonej--Wyszlo niamniusne.Pozdr.

Zgłoś 07.02.2005 h2o

mona masz racje ze świeżej kapusty łazanki są za mdłe , kminek jest okropny!!!

Zgłoś 17.02.2006 AREK

NO PYYYYYYYYYYCHA!!!!

Dzieki za dobre rady. Dzisiaj zrobilem to cudo na obiad i nawet zona mnie pochwalila , ba byla zachwycona!!!!!

CHyba jutro tez cos upitrasze...

Zgłoś 01.07.2005 Katya

do łazanek ja dodaję szczypiorek,koperek,zieloną pietruszkę i pół łyżeczki koncentratu pomidorowego tak dla smaku , wtedy kapusta nie jest mdła.Proszę nie zapominać o pieprzu i soli.Pozdrawiam :... Pokaż więcej

do łazanek ja dodaję szczypiorek,koperek,zieloną pietruszkę i pół łyżeczki koncentratu pomidorowego tak dla smaku , wtedy kapusta nie jest mdła.Proszę nie zapominać o pieprzu i soli.Pozdrawiam :-)

Zgłoś 01.07.2005 Katya

do łazanek ja dodaję szczypiorek,koperek,zieloną pietruszkę i pół łyżeczki koncentratu pomidorowego tak dla smaku , wtedy kapusta nie jest mdła.Proszę nie zapominać o pieprzu i soli.Pozdrawiam :... Pokaż więcej

do łazanek ja dodaję szczypiorek,koperek,zieloną pietruszkę i pół łyżeczki koncentratu pomidorowego tak dla smaku , wtedy kapusta nie jest mdła.Proszę nie zapominać o pieprzu i soli.Pozdrawiam :-)

Zgłoś 30.07.2005 Fastrygol

Witam ! lazanki musza byc : z kapusty kwasnej i swiezej po polowie kabanoski i boczek pokroic podsmazyc wymieszac z makaronem odstawic az przegryzie i potem jesc polecam duzo potem sie ladnie po... Pokaż więcej

Witam ! lazanki musza byc : z kapusty kwasnej i swiezej po polowie kabanoski i boczek pokroic podsmazyc wymieszac z makaronem odstawic az przegryzie i potem jesc polecam duzo potem sie ladnie polewa czyli puszcza baki a pachnie ze az milo !! pozdrawiam i zycze smacznego

Zgłoś 10.08.2005 łezka

uwielbiam łazanki!!!Z kiszonejkapusty sa smaczne i sprobujcie dodac troche suszonych grzybow z lasu(wczesniej nalezy je ugotowac)pycha!!!

Zgłoś 10.08.2005 Anka

lazanki jadlam ostatni raz ok.15 lat temu w okolicach Tarnowa.

Pamietam,ze byly naprawde super i na pewno postaram sie zrobic takie.

Zgłoś 08.09.2005 sylwia

marna ze mnie kucharka ale łazanki umię robić i podobno są bardzo dobre ja swoje robię z kiszonej kapusty dodaję pieczarki mięsko cebulka i obowiązkowo dużo pieprzu chociaż ostanio musiałam w ty... Pokaż więcej

marna ze mnie kucharka ale łazanki umię robić i podobno są bardzo dobre ja swoje robię z kiszonej kapusty dodaję pieczarki mięsko cebulka i obowiązkowo dużo pieprzu chociaż ostanio musiałam w tym kierunku troche przystopować bo ich amatorem jest też mój dwuletni synek pozdrawiam.

Zgłoś 15.09.2005 poczatkujaca kucharka

Juz jutro zastosuje sie do waszych rad! Ale najbardziej mi odpowiada wersja z mieskiem i boczusiami!!!!!! Jestem lakomczuchem w 3 mies. ciazy!SMACZNEGO ZYCZE WSZYSTKIM ODWIEDZAJACYM TA STRONE!!... Pokaż więcej

Juz jutro zastosuje sie do waszych rad! Ale najbardziej mi odpowiada wersja z mieskiem i boczusiami!!!!!! Jestem lakomczuchem w 3 mies. ciazy!SMACZNEGO ZYCZE WSZYSTKIM ODWIEDZAJACYM TA STRONE!!!!!!!!!!!!!!!!! cial

Zgłoś 08.11.2005 Kaspi

Latwe i smaczne, ja do tego dodaje rowniez podsmazone grzyby np pieczarki.

Zgłoś 10.01.2006 mroowek

ja tam sobie machne z kapusty kiszonej i z posmazonym miesem mielonym , nie wiem czy sie uda ale sobie narobiłem smaka :)

dzieki za przepisik

Zgłoś 20.02.2006 szczawik

Jutro wypróbuje ten przepis i wasze rady :-))

Zgłoś 30.09.2006 monmics

Dawno już zapomniałam, że istnieje takie przepyszne danie, jak "Łazanki". Ale teraz będę je robić częściej. Dzięki za przypomnienie!

Ja zrobiłam z kiszonej kapusty i do gotowani... Pokaż więcej

Dawno już zapomniałam, że istnieje takie przepyszne danie, jak "Łazanki". Ale teraz będę je robić częściej. Dzięki za przypomnienie!

Ja zrobiłam z kiszonej kapusty i do gotowania dodałam łyżeczkę cukru, co zniwelowało gorzkawy smak. Na koniec dodałam też mocno przysmażoną kiełbaskę pokrojoną w kosteczkę i skwareczki.

Po prostu PYCHOTA!

Zgłoś 14.10.2008 ktosia

aby kapusta nie była gorzka,pierwszą wodę zaraz po zagotowaniu odlewam

Zgłoś 09.02.2007 monia

łazanki są super

A ja moi kochani do łazanek dodaję podsmażone mięso mielone, i oczywiście wędzony boczuś, odrobinę koncentratu pomidorowego dla wzbogacenia smaku i kolorku =) polecam wsz... Pokaż więcej

łazanki są super

A ja moi kochani do łazanek dodaję podsmażone mięso mielone, i oczywiście wędzony boczuś, odrobinę koncentratu pomidorowego dla wzbogacenia smaku i kolorku =) polecam wszystkim PYCHOTA

Zgłoś 25.01.2007 krystyna

lazanki bardzo lubie znam to od niedawna bo to jest slaska potrawa

Zgłoś 04.04.2007 dalma

robie wlasnie lazaneczki z kiszonej kapustki z pieczarkami mniam mniam juz czuje zapaszek unoszacy sie w kuchni

Zgłoś 13.03.2008 Jacek

łazanki czyli makaron z bigosem?