Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Lekka młoda kapusta

02.06.2010

Pojawienie się młodej kapusty w przyjaznej cenie to pierwszy znak nadchodzącego lata. Zwykle dodaje się do kapusty mięso czy wędlinę, ale ten przepis to pochwała prostoty i świeżości. Smak młodych liści kapusty zbyt często zabijamy smażoną cebulą, tłuszczem z duszonego w niej mięsa. Wyselekcjonowane, jasnozielone liście w oprawie koperku i masła to niebo w gębie.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
412 złprosty30 min.niska

Składniki:

1 główka młodej kapusty,
½ pęczka koperku,
10 dag masła,
½ łyżeczki Vegety,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Kapustę rozbieramy z ciemnozielonych liści.

Nie będą nam potrzebne.

Jasne liście kroimy w szerokie paski.

W rondlu rozgrzewamy masło na małym ogniu.

Dodajemy do niego poszatkowaną kapustę i mieszamy.

Od razu przykrywamy.

Koperek siekamy i dodajemy do kapusty.

Pilnujemy, by ogień nie był zbyt duży, bo kapusta musi puścić sok, zanim się przypali.

Doprawiamy Vegetą i pieprzem.

Dusimy około 20 - 25 minut.

Jak podawać?

Podajemy z młodymi ziemniakami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.06.2010 Anula

ja robie podobnie, ale dodaje koniecznie posiekana cebulke i starte kwasne jblko odrazu do rondelka z kapustka......i zadnej wegety - sama sol i przpiepz, koper, cukier i sok z cytryny do smaku... Pokaż więcej

ja robie podobnie, ale dodaje koniecznie posiekana cebulke i starte kwasne jblko odrazu do rondelka z kapustka......i zadnej wegety - sama sol i przpiepz, koper, cukier i sok z cytryny do smaku :)

Zgłoś 02.06.2010 o rzeszty

zgoda, to jest idealny przepis na pyszna mloda kapuste w najprostrzej wersji. tyle, ze bez vegety, bo vegeta bardziej zepsuje smak niz nawet cebula i mieso, danie bedzie smakowac jak zupa z sasz... Pokaż więcej

zgoda, to jest idealny przepis na pyszna mloda kapuste w najprostrzej wersji. tyle, ze bez vegety, bo vegeta bardziej zepsuje smak niz nawet cebula i mieso, danie bedzie smakowac jak zupa z saszetki.

Zgłoś 02.06.2010 Raz Putin

Ojej, to przeca w waszej nomenklaturze powinien być bigos z młodej kapusty z ziemniakami. Co sie stao? Co sie stao?

Zgłoś 02.06.2010 Raz Putin

A o niebie w gębie to sporo może powiedzieć cjPiotr.

Zgłoś 02.06.2010 anna

az mi slinka kapie! tylko jeszcze koniecznie lyzka smietany gestej na 1 glowke kapusty! na wiosne nie istnieje nic lepszego + mlode ziemniaczki z maslem i koperkiem!!!!!!!!

Zgłoś 02.06.2010 Raz Putin

Anna,

masz cholerną rację, ja lubię jeszcze z ociupiną kotletów schabowych, ale dosłownie nie więcej niż dwa.

Poprawiają smak, mówię Ci.

Pzdr

Raz

Zgłoś 02.06.2010 JCPenny

a ja do takiej kapustki dodaję jeszcze młodziutką marchewkę pokrojoną w plasterki. Wygląda ciekawiej i smakuje lepiej.

Zgłoś 02.06.2010 mirka

a gdzie pomidory czy sok z cytryny i zasmażka?bez tych składników to trawa!!!!Ja tak gotuję-dusimy kapustę razem z pokrojoną w kostkę cebulą i wszystko jak w podanym przepisie ,pierz solę vegetą... Pokaż więcej

a gdzie pomidory czy sok z cytryny i zasmażka?bez tych składników to trawa!!!!Ja tak gotuję-dusimy kapustę razem z pokrojoną w kostkę cebulą i wszystko jak w podanym przepisie ,pierz solę vegetą pod koniec /po doprawieniu dodajemy koperek czy też pomidory lub koncentrat i nic nie odrzucamy z tej kapusty to zgroza!wykroimy jedynie głąb!/można ją udusić jak podano w przepisie dodając jeszcze kalarepkę ,marchewkę, pietruszkę,kawałek mały selera i usmażony oddzielnie bekon/boczek b.chudy cienko pokrojony wrzucamy wraz z usmażoną całą zawartością z patelni do kapusty i dusimy do miękkości na koniec zaprawiamy koncentratem i dodajemy sporo kopru wg uznania!i tyle!

Zgłoś 02.06.2010 igiełka

ta mirka to jakaś szalona baba w kuchni nic nie rozumie a na dodatek niejadalne fuuuuuu

Zgłoś 03.06.2010 Raz Putin

Obserwatorze,

i tu mam pewien delikatny problem, uwielbiam głąby,

te kapuściane oczywiście.

Napiszę po swojemu, a i Blue pewnie się przyłączy;

niech un se te liscie w rzy... Pokaż więcej

Obserwatorze,

i tu mam pewien delikatny problem, uwielbiam głąby,

te kapuściane oczywiście.

Napiszę po swojemu, a i Blue pewnie się przyłączy;

niech un se te liscie w rzyć poutyka!

Pozdrawiam serdecznie

Raz

Zgłoś 03.06.2010 mirkaka

przepis prosty i smaczny tylko co zrobić jeśli sie zdarzy ktoś kto nie lubi koperku .

Ja mam lubczyk ogrodowy z działki ma smak magi w płynie a ci ludzie którzy sie wcześniej wypowiadali t... Pokaż więcej

przepis prosty i smaczny tylko co zrobić jeśli sie zdarzy ktoś kto nie lubi koperku .

Ja mam lubczyk ogrodowy z działki ma smak magi w płynie a ci ludzie którzy sie wcześniej wypowiadali to nie wiedzą że kapusta do obiadu ma być bez zasmażki bo potem zgaga piecze i to nie jest bigos tylko sałatka do ziemniaków i kurczaka w płynie ,,jajko sadzone:-

Nie warto czytać poprzedników bo sie nie znają na dobrej naszej kuchni nie zawsze musi kapać od sadła i smakować jak placek z mąki ,wstrętne fuj.

Zgłoś 03.06.2010 Jaro

Rację ma Raz Putin z tym że ja do tych symbolicznych dwóch schabowych z kapustką i kartofelkamy musze mieć podane na przystawke parę śledzików w oliwie z cebulką, dwie sety zmrożonej gorzały, je... Pokaż więcej

Rację ma Raz Putin z tym że ja do tych symbolicznych dwóch schabowych z kapustką i kartofelkamy musze mieć podane na przystawke parę śledzików w oliwie z cebulką, dwie sety zmrożonej gorzały, jedno do dwóch zimnych piwek, jakąś goloneczkę z musztardą, za 3 kiełbaski z cebulką z grila, rosół z makaranen, miche grzybków duszonych z pieczywkiem. Na konec moge zasiąść do kapustki.

Zgłoś 09.06.2010 ana

Śmietana na koniec! Koniecznie!!! Pyszności:)

Zgłoś 10.06.2010 kobo

Dobrze skomponowany, wyrazisty smak. Geniusz prostoty. Niestety wiele wiele osób nie zrozumiało intencji autorki przepisu.

Zgłoś 13.06.2010 lulka

Bardzo pozytywny przepis,jestem za! Ja jedynie nie moge Vegety,tylko odrobine soli i biore wszystkie liscie,te ciemne lubie najbardziej.Dodaje tez jednego pomidorka bez skory i to wszystko! Smac... Pokaż więcej

Bardzo pozytywny przepis,jestem za! Ja jedynie nie moge Vegety,tylko odrobine soli i biore wszystkie liscie,te ciemne lubie najbardziej.Dodaje tez jednego pomidorka bez skory i to wszystko! Smacznego wszystkim zwolennikom mlodej kapustki!

ps. natomiast kapusty ze smietana nie wyobrazam sobie,juz mi sie robi niedobrze:(( sorki:)

Zgłoś 05.08.2010 żan19

Kapustka pycha!