Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Letnia lekkość:)

Tekst i foto be 27-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-310-12 złprosty15-20 min.średnia

Składniki:

fasolka szparagowa żółta (20 dag), młode ziemniaczki (6-8 szt.), brokuły (mały pęczek), jugurt naturalny, łyżka majonezu, szczypta soli, łyżeczka masła, 2 ząbki czosnku, szczypta oregano,
1 jabłko, 1 banan, 2 kiwi, jogurt naturalny, 2 szczypty cynamonu

Jak przyrządzić:

Fasolkę oraz brokuły gotujemy na parze w jednym naczyniu, aż zmiękną, ale nie będą rozgotowane. Dodajemy szczyptę soli. Młode ziemniaki w mundurkach rówineż gotujemy, dodając do wody łyżeczkę masła. Zajmie to ok. 20 min. Ten czas wykorzystujemy na przyrządzenie sosu z połowy jogurtu naturalnego, łyżki majonezu i czosnku drobno posiekanego lub startego. Gdy warzywa się ugotują, podajemy ziemniaki (posypane organo) wraz z fasolką oraz brokuły w formie przystawki. Wszystko możemy polać sosem czosnkowym:)
Mniam...:)

Potrzebne przybory:

garnek, garnek do gotowania na parze, miska, miseczka, nóż, wyciskarka do czosnku

Jak podawać?

Njapierw podajemy pierwsze danie polane sosem czosnkowym/lub sos czosnkowy osobno. Na deser sałatka owocowa. Najlepiej popijać wodą mineralną niegazowaną lub kompotem.

Uwagi:

Sałatka owocowa:
W małe kosteczki kroimy banana, jabłko oraz kiwi,
dodajemy jogurtu naturalnego oraz cynamonu, wszystko razem mieszamy, ale tak żeby się nie zrobiła z tego jednolita papka. Jeśli jest zbyt mało słodkie, możemy dodać troszkę cukru.

Czas przygotowania:

Warzywa gotujemy tak długo, aż uznamy je za miękkie. Ziemniaki prawdopodobnie będą się gotowały dłużej niż reszta warzyw.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.