Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Lin w śmietanie, zapiekany

Tekst i foto Shazzer 23-02-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

~ 1 świeży lin (można zastąpić sandaczem)
~ 60 dkg pieczarek
~ cztery duże cebule
~ 30 dkg żółtego sera
~ małe opakowanie śmietanki
~ duże opakowanie śmietany

Jak przyrządzić:

Oczyszczonego lina pokroić w dzwonka, osolić, obtoczyć w mące. Usmażyć cebulę pokroić w talarki, osolić. Usmażyć
pieczarki, pokroić w grube plastry, bądź ćwiartki, osolić. Usmażyć
w naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno: rybę, cebulę, pieczarki.
Zalać śmietaną wymieszaną ze śmietanką -doprawione solą i pieprzem.
Posypać startym na jarzynowej tarce serem,
wstawić do piekarnika i zapiekać do chwili, aż ser się rozpuści.

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.07.2004 Michał

Zapraszam na szczupaka w czosnku lub sandacza w koperku !! wiecej informacji pod nr 0 29 596 03 24

Zgłoś 21.12.2004 Zajac2000

mam pytanie jakie smietany? czy smietanka to jakas 32% a smietana 18%? czy o jakies inne chodzi

Zgłoś 23.12.2004 bobby

To samo pytanie - co to jest śmietanka?

Zgłoś 05.02.2005 ktos

smietanka tio smietamka:P

Zgłoś 17.02.2005 shazzer

chodzi o słodką śmietankę (najczęściej jest sprzedawana w kartoniku) taką jak do kawy

Zgłoś 17.02.2005 shazzer

o matko! co ja nawypisywałam!

CAŁE SZCZĘŚCIE, ŻE TU ZAJRZAŁAM

znaki interpunkcyjne całkowicie zmieniły ten pyszny przepis w...

w coś bliżej nieokreślonego

PRZEPRASZA... Pokaż więcej

o matko! co ja nawypisywałam!

CAŁE SZCZĘŚCIE, ŻE TU ZAJRZAŁAM

znaki interpunkcyjne całkowicie zmieniły ten pyszny przepis w...

w coś bliżej nieokreślonego

PRZEPRASZAM

~~

PRZEPIS POWINEN WYGLĄDAĆ TAK:

Oczyszczonego lina pokroić w dzwonka, osolić, obtoczyć w mące -smażyć. Cebulę pokroić w talarki, osolić -usmażyć. Pieczarki, pokroić w grube plastry, bądź ćwiartki, osolić -usmażyć.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno: rybę, cebulę, pieczarki. Zalać śmietaną wymieszaną ze śmietanką (słodka śmietanka w kartoniku -taka jak do kawy) -doprawione do smaku solą i pieprzem. Posypać startym na jarzynowej tarce serem, wstawić do piekarnika i zapiekać do chwili, aż ser się rozpuści.

Zgłoś 10.09.2005 tofik

it's delicious!!!

Zgłoś 21.12.2005 Asia

Jadłam już sadacza według tego przepisu. Był bardzo dobry. Ale mam pytanie. Czy zamiast tej ryby można w ten sam sbosób zroić karpia. Zbliżają się święta, a strasznie smakowała mi ryba przyrządz... Pokaż więcej

Jadłam już sadacza według tego przepisu. Był bardzo dobry. Ale mam pytanie. Czy zamiast tej ryby można w ten sam sbosób zroić karpia. Zbliżają się święta, a strasznie smakowała mi ryba przyrządzona w ten sposób. Pytam sie ponieważ słyszałam, że karp jest tłustą rybą i zastanawiam się czy w połączeniu z tą śmietanką ( kremówką) nie będzie za tłusto. Prosze o szybką odpowiedź bo święta tuż tuż.

Z góry bardzo dziękuję. Pozdrawiam

Zgłoś 13.04.2006 MAŁA

DONRT

Zgłoś 05.01.2010 freeman K

Proponuję zamiast cebuli pora w plastrach (dobrze się komponuje z rybą). Z sera chyba można zrezygnować...

Zgłoś 15.01.2008 tejon

O kurde, ile to musi mieć kalorii. Lubię lina i konkretne dania, ale tutaj jeszcze ten ser...-dla przypomnienia średnio 45% tłuszczu. Jak dla mnie zbyt amerykańskie, jeszcze tylko ketchupu braku... Pokaż więcej

O kurde, ile to musi mieć kalorii. Lubię lina i konkretne dania, ale tutaj jeszcze ten ser...-dla przypomnienia średnio 45% tłuszczu. Jak dla mnie zbyt amerykańskie, jeszcze tylko ketchupu brakuje do finału, ale "de gustibus non est disputandum' ;-)