Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Łopatka z grilla

Tekst i foto Kartana 06-07-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
610 zł-ok. 20 min.wysoka

Składniki:

60 dag łopatki,
2 łyżki octu balsamicznego - najlepszy włoski,
4-5 łyżek oliwy z pestek winogron (może być inna, ale o wysokiej temperaturze dymienia),
2 duże ząbki czosnku,
sól,
przyprawa do grilla albo do potraw włoskich (co kto lubi).

Jak przyrządzić:

Mięso kroimy na plastry ok. 1,5 cm, solimy. Do szklanej miski wlewamy ocet, oliwę, zmiażdżony czosnek, przyprawy. Do przygotowanej zalewy na kilka godzin wkładamy mięso, co jakiś czas mieszamy. Lekko osączone grillujemy, do tego dip, suróweczka, polecam - pyszne żarełko... Mięsko nadaje się także na patelnię. Dobra odmiana dla znudzonych schabowym i kurczakiem.

Potrzebne przybory:

szklane naczynie

Jak podawać?

Z pieczywem, ziemniakami, ryżem
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.05.2006 Ania

sorr to był dowcip przepraszam właściciela pomysly na łopatkę z grila Ania