Łosoś gotowany na parze
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
? | ? zł | prosty | 30 min. | niska |
Składniki:
filety z łososia,
kapusta pekińska,
sól,
pieprz.
Sos:
4 łyżki oleju,
1 łyżka sosu tabasco,
garść posiekanej natki kolendry,
sok z 1 i 1/2 limonki (lub ostatecznie cytryny),
sól.
Jak przyrządzić:
W naczyniu do gotowania na parze umieścić posiekane dość grubo liście kapusty pekińskiej (5 x 5 cm) i na niej ułożyć filety z łososia. Przyprawić solą i pieprzem.Gotować na parze aż do momentu, kiedy łosoś będzie ugotowany, ale kapusta pozostanie lekko "chrupka".
W tym czasie przygotowujemy sos, mieszając dokładnie wszystkie składniki.
Układamy na talerzu kapustę i na niej łososia, wszystko polewamy dwiema łyżkami przygotowanego sosu.
Ostry sos doskonale pasuje do łagodnego łososia i kapusty.

Muffiny z gruszką i czekoladą

Wątróbka w sosie śmietanowo–ziołowym
Nie da się ukryć, wątróbka drobiowa to jeden z najtańszych produktów z kategorii „mięso”. Do tego bardzo zdrowy. Jeśli smak wątróbki nie jest nam obcy, to korzystajmy z szeregu przepisów, dzięki którym stanie się smaczna, a nawet bardzo smaczna. Jedną z takich receptur jest wątróbka w sosie ze śmietany i suszonych ziół. Do wątróbki bardzo pasują wszystkie zioła składające się na tzw. przyprawę prowansalską. Każde z nich z osobna lub jako mieszanka ziół stanowią idealne uzupełnienie smaku dobrze usmażonej wątróbki.
Komentarze
Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.