Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Łosoś gotowany na parze

Tekst i foto Garofano 24-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.niska

Składniki:


filety z łososia,
kapusta pekińska,
sól,
pieprz.
Sos:
4 łyżki oleju,
1 łyżka sosu tabasco,
garść posiekanej natki kolendry,
sok z 1 i 1/2 limonki (lub ostatecznie cytryny),
sól.

Jak przyrządzić:

W naczyniu do gotowania na parze umieścić posiekane dość grubo liście kapusty pekińskiej (5 x 5 cm) i na niej ułożyć filety z łososia. Przyprawić solą i pieprzem.
Gotować na parze aż do momentu, kiedy łosoś będzie ugotowany, ale kapusta pozostanie lekko "chrupka".
W tym czasie przygotowujemy sos, mieszając dokładnie wszystkie składniki.
Układamy na talerzu kapustę i na niej łososia, wszystko polewamy dwiema łyżkami przygotowanego sosu.
Ostry sos doskonale pasuje do łagodnego łososia i kapusty.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.