Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Łosoś gotowany na parze w sosie pomarańczowym

Tekst i foto nena1984 25-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-4? złśredni40 min.?

Składniki:

4 filety z łososia do 2 cm grubości (ok. 500 g),
szczypta imbiru (lub drobno posiekany),
2 cebulki dymki drobno posiekane.
Sos:
1/2 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskanego),
2 łyżki sosu sojowego,
1 i 1/2 łyżeczki białego wina,
1/2 łyżeczki trzcinowego lub brązowego cukru,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
garść posiekanej natki kolendry,
sok z 1 i 1/2 limonki (lub ostatecznie cytryny)

Jak przyrządzić:

Ułożyć rybę w parowarze w jednej warstwie.
Łososia posypać równo imbirem. Przykryć i gotować 8-10 min lub aż ryba będzie miękka (sprawdzić widelcem).
Połączyć składniki sosu. Wlać na małą patelnię, zagotować, aż zgęstnieje.
Przełożyć rybę na talerz, polać sosem i posypać cebulką. Udekorować listkami kolendry lub mięty.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.