Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Łosoś na parze z dynią i sosem orzechowym

Tekst i foto IzaRost 27-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-320 złprosty30 min.niska

Składniki:

Pomarańczowa dynia jadalna, płaty łososia, brokuły.
Sos: masło orzechowe, sos sojowy, śmietanka, sok z cytryny, koperek.

Jak przyrządzić:

Dynię pokroić w 2 cm kostki, skropić cytryną, ułożyć w dolnym naczyniu. Brokuły podzielić na cząstki, ułożyć w następnym naczyniu. Filety skropić cytryną, ułożyć w górnym naczyniu.
W rondelku na małym ogniu podgrzewać do zagotowania; 3 duże łyżki masła orzechowego, pół opakowania słodkiej śmietanki, 3-5 łyżek sosu sojowego.
Ułożyć wszystko na talerzu, polać sosem, łososia posypać koperkiem. Dodać cząstkę cytryny.

Jak podawać?

Danie na dużych płaskich talerzach można komponować kolorami, dekoracyjnie polewać w zawijasy gęstym sosem.

Uwagi:

Sos dodaje niezwykłego smaku neutralnej dyni.
Do sosu zamiast smietanki można użyć oliwy z oliwek, ale wtedy dodać sok z cytryny.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.07.2008 Huran

Magiczny przepis... :)