Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Łosoś na ziemniakach

Tekst i foto ANIA 12-09-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
210 zł--średnia

Składniki:

2 dzwonki z łososia, 4 średnie ziemniaki, rozmaryn, oliwa z oliwek, łyżeczka masła, biały pieprz, sól.

Jak przyrządzić:

Rybę opłukać,ziemniaki obrać pokroić w ósemki. W odpowiedniej wielkości blaszce lub naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki na nie rybę, przyprawić rozmarynem, solą i pieprzem, na kawałkach ryby rozłożyć po pół łyżeczki masła, polać ją nie wielką ilością oliwy. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni naczynie z rybą przykryć folia aluminiową robiąc w niej wykałaczką kilka dziurek, po 40minutach pieczenia zdjąć folię i piec jeszcze 10,15 minut. Smacznego

Jak podawać?

wg.uznania

Uwagi:

Ziemniaki można wcześniej chwilkę obgotować.

Czas przygotowania:

60
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.09.2009 Agat,

czy poza toba w rodzinie wszyscy zdrowi?hmm..

Ja tez zrobie tego lososia,no moze troche mniej marzycielsko opisuje..ale wyglada smakowicie:)

Zgłoś 16.09.2008 kuchareczka,

Zapowiada się smacznie,robię na kolacje.

Zgłoś 05.08.2009 łośoś,

Wspanialy przepis, ziemniaczki przenika chmurka łososiowego smaku i zapachu, wszystko skąpane w upajającym zapachu rozmarynu, kruche i chrupiące, zrumienione a kolorystycznie też cacko. Moja dlo... Pokaż więcej

Wspanialy przepis, ziemniaczki przenika chmurka łososiowego smaku i zapachu, wszystko skąpane w upajającym zapachu rozmarynu, kruche i chrupiące, zrumienione a kolorystycznie też cacko. Moja dlon polozyla jeszcze wcześniej listeczki zielonej bazylii na rybkę, całość w cytrynowej rosie, rumieni się już w piekarniku, roznosząc chmurę zapachu, która tak wabi głodne brzuszki i łaskocze podniebienia. Zatapiam się w łososiowo - rozmarynowe marzenia. Gołe, blade łososie gonią się wśród śmiechów i chowają między drzewami w liściasto - iglastym lesie, pozostawiając na sciernisku srebrzące się łuski.

Zgłoś 30.09.2011 Grande

nie sadze, ze losos pieczony przez godz jest jeszcze zjadliwy- suchy jak wior

Zgłoś 30.09.2011 Grande

nie sadze, ze losos pieczony przez godz jest jeszcze zjadliwy- suchy jak wior