Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Majonez czosnkowy (Aïoli)

Tekst i foto Hszonszcz 02-06-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni30 min.-

Składniki:

4 ząbki czosnku, 4 żółtka, 200 ml oleju słonecznikowego, 200 ml oliwy, 2 łyżki musztardy Dijon, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, cukier.

Jak przyrządzić:

Czosnek rozetrzeć ze solą na miazgę. Dodać żółtka, musztardę, sok z cytryny, cukier i pieprz. Mieszając energicznie trzepaczką, wlewać cienkim strumieniem lub łyżeczką mieszankę oliwy i oleju aż do uzyskania puszystego majonezu o żółtopomarańczowej barwie.

Jak podawać?

Sos ten użytkować jak zwykły majonez do sałatek, chleba, przystawek...
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.11.2007 katka

oryginalny sos ALIOLI jest na bazie majonezu....musztardy sa w nim sladowe ilosci badz w ogole jej nie ma...wiem co mowie bo mieszkam w Hiszpanii... chyba ze to jakas "odmiana" tego so... Pokaż więcej

oryginalny sos ALIOLI jest na bazie majonezu....musztardy sa w nim sladowe ilosci badz w ogole jej nie ma...wiem co mowie bo mieszkam w Hiszpanii... chyba ze to jakas "odmiana" tego sosu...

Zgłoś 04.08.2009 Janusz

Kochani! Nazwa i przepis wyjściowy to tylko tło. Obojętnie w jakim kraju liczy się fantazja a na nią nie ma przepisów. Gratuluję pomysłowości a dyskusję z płaszczyzny nazwy proponuję przenieść ... Pokaż więcej

Kochani! Nazwa i przepis wyjściowy to tylko tło. Obojętnie w jakim kraju liczy się fantazja a na nią nie ma przepisów. Gratuluję pomysłowości a dyskusję z płaszczyzny nazwy proponuję przenieść na płaszczyznę smaku.