Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Majonez

Tekst i foto Emilka 23-02-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.wysoka

Składniki:

- 2/3 szklanki oliwy
- surowe żółtko
- łyżka octu winnego (lub soku z cytryny)
- łyżka wywaru z jarzyn lub gorącej wody
- cukier
- sól
- pieprz

Jak przyrządzić:

Żółtko wbić do porcelanowego naczynia, wkrapiać oliwę, ucierając stale w JEDNĄ stronę drewnianym wałkiem lub łyżką. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodawać po kilka kropel octu. Na koniec połączyć z wywarem z jarzyn lub gorącą wodą. Przyprawić solą i pieprzem. Jeśli trzeba również cukrem.

Jak podawać?

z sałatkami

Uwagi:

Przy ucieraniu majonez łatwo się warzy - należy wtedy dodać łyżkę gorącej wody.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.05.2005 Jagna

Co to jest wywar z gorącej wody?

Zgłoś 06.05.2005 E

wywar z jarzyn lub gorąca woda nie wywar z gorącej wody. wywar z warzyw to taki, że jak się jarzyny ugotują odcedzimy je to pozostaje wywar z jarzyn :-) życzę udanego majonezu (mi często kiedyś ... Pokaż więcej

wywar z jarzyn lub gorąca woda nie wywar z gorącej wody. wywar z warzyw to taki, że jak się jarzyny ugotują odcedzimy je to pozostaje wywar z jarzyn :-) życzę udanego majonezu (mi często kiedyś się ważył, bo nie wiedziałam że trzeba tylko w jedną stronę mieszać).pozdrawiam

Zgłoś 02.11.2005 Krack

w jakims programie szef kuchni tlumaczyl ze aby majonez sie nie warzyl wszystkie skladniki powinny miec zblizona temperature. co prawda to byl angielski szef kuchni, ale.... majonez jest majonez... Pokaż więcej

w jakims programie szef kuchni tlumaczyl ze aby majonez sie nie warzyl wszystkie skladniki powinny miec zblizona temperature. co prawda to byl angielski szef kuchni, ale.... majonez jest majonez chyba ;)

Zgłoś 31.03.2007 hanna

własnie zrobiłam i nawet nie zważył się! super!