Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaron penne z serem feta

Tekst i foto profesjonalistka 27-03-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2? złprosty15 min.?

Składniki:

Makaron penne - rurki, 2 pomidory, ok. 10-15 sztuk zielonych oliwek, pół kostki sera feta, przyprawy: sól, czosnek granulowany, bazylia, oregano, oliwa.

Jak przyrządzić:

Makaron ugotować wg przepisu. W tym czasie pokroić oliwki (na pół), pomidory (na ćwiartki), ser feta (w kostkę) i wszystko leciutko podsmażyć na oliwie. Tuż przed dodaniem makaronu dodać przyprawy: bazylię, granulowany czosnek i troszeczkę oregano. Następnie dodać makaron i wszystko razem wymieszać i podsmażyć. Smaczenego!

Uwagi:

Aby uzyskać bardziej oliwkowy aromat, dodaję 2 łyżki wody ze słoiczka z oliwkami. Woda odparowuje podczas smażenia, a aromat pozostaje.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.03.2007 profesjonalistka

Zapomnialam napisać, że wsypujemy ok. pół paczki makaronu :)

Pozdrawiam i życze smacznego!

Zgłoś 04.04.2007 Thomilla

całkiem, całkiem...szybkie i smaczne, polecam jednak z świeżym czosnkiem i pomidorami koktailowymi...

btw.:co to znaczy pół kostki sera feta?

Zgłoś 15.04.2007 profesjonalistka

pół kostki sera feta czyli ok. 100g :)

Zgłoś 05.02.2008 misty_bess

ja dorzucilam jeszcze troche mrozonych warzyw (mieszanka meksykanska) i zamiast zielonych czarne oliwki. Efekt znakomity:)!

Zgłoś 28.05.2010 kokardka

rewelacyjne danie..szybkie i przepyszne. Dzięki