Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Makaron w sosie śmietanowym z szynką

Tekst i foto magdalenka 13-04-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
5? złprosty20 min.?

Składniki:

makaron wstęgi, śmietanka 18% 0,5 l, ser z zieloną pleśnią, szynka ok. 5 plasterków, sól, pieprz

Jak przyrządzić:

Makaron ugotować.
Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać śmietankę i ser, sól i pieprz do smaku. Gotować, aż zgęstnieje. Odcedzić makaron i wrzucić na patelnię do sosu. Chwilę razem pogotować.

Uwagi:

Można zrobić bez szynki. Nawet samą śmietankę z solą i z pieprzem pogotować na patelni, aż zgęstnieje, i podać z makaronem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.12.2011 gilbert

pycha jak to jadłem to normalnie dostałem orgazmu kulinarnego ;)

Zgłoś 25.06.2006 mo

czy można czyms zastapic ser z zieloną pleśnią?

Zgłoś 27.08.2006 PRAWDZIWA Martana

Sery plesniowe maja bardzo specyficzny, ostry, slodki albo kwasno - slony smak, nie da sie ich niczym zastapic (od biedy moze byc dziurawy, zolty mazdamer) ale przeciez to tylko przepis, ktory k... Pokaż więcej

Sery plesniowe maja bardzo specyficzny, ostry, slodki albo kwasno - slony smak, nie da sie ich niczym zastapic (od biedy moze byc dziurawy, zolty mazdamer) ale przeciez to tylko przepis, ktory kazdy moze zmodyfikowac. PS - najlepsze sery do tej potrawy to gorgonzola i rokpol, pozdrawiam.

Zgłoś 21.01.2007 Dominik

Wykonałem danie wg przepisu. Smaczne - ser nadaje specyficzny mocny gorzki smak. Dodaje także (niestety) ciężkości. Śmietana 18% + bardzo tłusty ser to sporo (aczkolwiek mniej niż carbonarra).
... Pokaż więcej

Wykonałem danie wg przepisu. Smaczne - ser nadaje specyficzny mocny gorzki smak. Dodaje także (niestety) ciężkości. Śmietana 18% + bardzo tłusty ser to sporo (aczkolwiek mniej niż carbonarra).

Polecam wersję z cebulą zamiast sera. Należy podsmażyć cebulę (krótkie posłużne paseczki, nie za drobno) z szynką. Dalej tak samo, ale bez dodawania sera. Cebula nadaje całej potrawie słodkawej kwaskowości - bardzo dobrze komponuje się z szynką i śmietaną.

Zgłoś 24.01.2007 nia

Ja znam podobny przepis.Tylko że szynkę podsmaża sie na maśle,dodaje śmietanę do tego szczyptę soli a potem ze 2,3 plasterki sera edamskiego(ale lepszy był by parmezan).Ser musi się rozpuścić w ... Pokaż więcej

Ja znam podobny przepis.Tylko że szynkę podsmaża sie na maśle,dodaje śmietanę do tego szczyptę soli a potem ze 2,3 plasterki sera edamskiego(ale lepszy był by parmezan).Ser musi się rozpuścić w gorącej śmietanie.No i do tak przygotowanego sosu dodajemy ugotowany al dente makaron!Palce Lizać!

Zgłoś 04.06.2011 Llostris

Ja do tego dodaję jeszcze pieczarki i dużą ilość ziół prowansalskich.