Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Makaron z brokułami i kalafiorem

Tekst i foto Kasiulka 18-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-5? złprosty30 min.?

Składniki:

500 g makaronu (świderki, casarecce, kokardki),
1/2 główki kalafiora (lub opakowanie mrożonego),
1/2 główki brokuła (lub jw.),
1 op. anchois,
2 ząbki czosnku,
2 dojrzałe pomidory,
łyżka siekanej bazylii (świeżej),
3-4 łyżki bułki tartej,
łyżka masła,
oliwa z oliwek

Jak przyrządzić:

Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy kalafior i brokuły (w małych kawałkach). Gdy woda ponownie się zagotuje, dorzucamy makaron i gotujemy wg czasu na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy anchois oraz drobno posiekany czosnek. Smażymy, aż filety się rozpadną. Dodajemy do garnka z makaronem.
Na tej samej patelni rozpuszczamy masło z dwiema łyżkami oliwy, wsypujemy tartą bułkę, podsmażamy krótko i również dodajemy do makaronu.
Pomidory kroimy w kosteczkę, dodajemy do makaronu. Garnek stawiamy na gazie i chwilę podgrzewając, wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy bazylię.
Smacznego :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.06.2006 Mały

pycha :)

Zgłoś 29.08.2009 asssaia

mniam.....pychotka

Zgłoś 11.02.2011 Zuberek

O rany.. dzięki za pomysła :D zapowiada się pysznie :)