Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaron z brokułami

Tekst i foto Wiesław 29-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3ok. 10 złprosty10 min.niska

Składniki:

1 średni lub duży brokuł, 30 dag makaronu grube rurki (penne jest najlepszy), puszka zielonego groszku konserwowego (ok. 240 g, po osączeniu), 80 ml oliwy z oliwek, 4 posiekane ząbki czosnku, szczypta chili (dość spora), sól, pieprz cayenne, 15 dag świeżego tartego parmezanu

Jak przyrządzić:

Łodygi (te mniejsze) brokułów obrać, pokroić w drobne plasterki, różyczki kwiatów podzielić. Następnie rozgrzać patelnię, wlać oliwę z oliwek. Kiedy będzie gorąca, wrzucić czosnek, następnie pokrojone łodyżki kwiatów brokułów, doprawić sproszkowanym chili, smażyć i mieszać przez 3-5 minut. Dodać różyczki kwiatów, smażyć nadal i mieszać. Jednocześnie gotować makaron, dodając do wrzącej wody łyżeczkę soli. Po chwili dolać kilka łyżek wody z gotowanego makaronu, mieszać, zostawić na chwilę pod przykryciem. W tym czasie odcedzić makaron, wrzucić na patelnię z brokułami, zamieszać, dodać odsączony z zalewy zielony groszek konserwowy i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Podawać posypany parmezanem i pieprzem cayenne (uważnie z dawkowaniem pieprzu, by nie przesadzić, bo potrawa może być za ostra). Życzę smacznego !

Uwagi:

Można posypać potrawę świeżo pokrojonymi listkami bazylii.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.