Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaron z serem i brokułami

Tekst i foto maja 16-10-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-prosty30 min.-

Składniki:

25 dag makaronu świderki, brokułów, szklanka mleka, cebula, pół serka topionego, łyżeczka mąki, ½ szklanki startego sera, pieprz ziołowy, sól, Vegeta, majeranek, tymianek, bazylia, oregano, estragon, olej.

Jak przyrządzić:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na tłuszczu, doprawiamy Vegetą i pieprzem ziołowym. Dodajemy brokuły i chwilę smażymy. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim serek topiony, łyżeczkę mąki i przyprawy, cały czas mieszając aby nie było grudek. Sos wlewamy do brokułów z cebulą. Zagotowujemy i zagęszczamy startym serem. Podajemy z makaronem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.12.2009 kamila,

takie sobie.. dla mnie, jako wegetarianki jest to dobre rozwiązanie na obiad, ale przypuszczam ze w wiekszym gronie rodzinnym , nie wszystkim by to samokowalo. najwiecej klopotu mialam z sosem, ... Pokaż więcej

takie sobie.. dla mnie, jako wegetarianki jest to dobre rozwiązanie na obiad, ale przypuszczam ze w wiekszym gronie rodzinnym , nie wszystkim by to samokowalo. najwiecej klopotu mialam z sosem, bo robily sie grudki, albo z kolei byl za rzadki. troche malo kompozycji jesli chodzi o przyprawy. dodalam dodatkowo, juz poza przepisem, troche czosnku granulowanego i musze powiedziec ze smak sosu definitywnie sie poprawił. no, ale nie bede sie zniechęcać, trzeba probowac dalej :) dziekuje za przepis, i pozdrawiam serdecznie.

Zgłoś 21.09.2010 szara

moim zdaniem mleko jest niepotrzebne - za bardzo rozrzedzi sos. No chyba, że ktoś lubi rzadkie sosy, ja akurat nie lubię. Zamiast mleka proponuję dodać do całości opakowanie sera creme de brie P... Pokaż więcej

moim zdaniem mleko jest niepotrzebne - za bardzo rozrzedzi sos. No chyba, że ktoś lubi rzadkie sosy, ja akurat nie lubię. Zamiast mleka proponuję dodać do całości opakowanie sera creme de brie President i ewentualnie 2 łyżki śmietany - sos będzie miał fajniejszą konsystencję.